18. март 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и заменик председника Савета Федерације Федералне скупштине Русије Андреј Турчак

18. март 2019. Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и заменик председника Савета Федерације Федералне скупштине Русије Андреј Турчак

Понедељак, 18. март 2019.

Односи Србије и Руске Федерације на историјски највишем нивоу

„Односи Србије и Руске Федерације су на историјски највишем нивоу и посебно је задовољство што и поред тога даље напредују“, оценио је данас потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић на састанку са замеником председника Савета Федерације Федералне скупштине Русије Андрејом Турчаком.


Он је додао да су билатерални односи у готово свим областима на највишем нивоу и подсетио да је Србија једна од земаља које нису увеле санкције Руској Федерацији 2014.године.

„То није била само политичка одлука, већ и жеља српског народа и такав став ни у једном моменту није доведен у питање“.

Он је оценио да се сарадња на пољу економије развија, као и сарадња у области културе, науке и одбране, као и да се мали број земаља може похвалити таквом сарадњом какву са Руском Федерацијом има Србија.

Арсић се и овом приликом захвалио руским колегама на принципијелном ставу по питању суверенитета и територијалног интегритета Србије. Он је оценио да Руска Федерација показује истинско пријатељство у односу на Србију, посебно поштујући међународно право и Повељу УН. Он је обавестио руског колегу о континуираном опредељењу за војну неутралност Републике Србије.

Заменик председника Савета Федерације Федералне скупштине Русије Андреј Турчак истакао је да је Русија увек подржавала Србију, посебно током бомбардовања 1999. године, када је Савет Федерације осудио бомбардовање Србије, што је представљало акт агресије против једне суверене европске земље.

„Русија је била, јесте и биће уз Србију и даље ћемо унапређивати сарaдњу на свим нивоима, иако су наши односи дубоки и историјски, а међупарламентарна сарадња на високом нивоу“, истакао је у разговору Турчак. Он је навео и да је Русији важан став Србије у погледу војне неутралности.

Мр Милован Дрецун, председник ПГП са Русијом и председник Одбора за КиМ, члан Одбора за одбрану и унутрашње послове и шеф српске делегације при ОДКБ истакао је да Србија и Руска Федерација своје односе треба и даље да унапређују, али и осавремењавају. Он је истакао да се две земље суочавају са заједничким безбедносним изазовима и граде заједничке капацитете да им се супротставе. Он је навео да Србија остаје војно неутрална земља, чега се чврсто држи, иако унапређује своје односе са НАТО кроз програм Партнерство за мир. Такође, Дрецун је захвалио Руској Федерацији на подршци коју пружа Србији у погледу питања Косова и Метохије.

Он је подсетио да су групе пријатељства у парламентима Србије и Русије потписале протокол о сарадњи, што је само корак у доприносу који парламентарци могу дати унапређењу економске сарадње двеју земаља и повезивању региона.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја