Уторак, 8. мај 2018.

Одбор за права детета осудио сензационалистичко извештавање медија о насиљу над децом

Одбор за права детета Народне скупштине Републике Србије, на седници одржаној 8. маја, осудио је сензационалистичко и непрофесионално извештавање у медијима о случајевима насиља у породици, а поготово над децом.


Непосредан повод за оглашавање Одбора за права детета је извештавање медија од 4. маја, о случају сексуалног злостављања малолетног детета од стране оца. Јавност је, без икакве потребе, до детаља била обавештавана о злостављању детета и несрећи у којој је дете живело, те Одбор оцењује да медији, приликом изношења детаља овог случаја, нису водили рачуна о штетним последицама које такав начин извештавања оставља на саму жртву.

Ово није први пример злоупотребе информација из приватног живота жртве у медијима и тиме унижавања људског достојанства, кроз кршење новинарског кодекса.

Имајући у виду значај медија у борби против насиља у породици, а поготово против насиља над децом, сматрамо да превасходни циљ у информисању мора бити заштита жртве и указивање на појаве које друштво не сме да заташкава, а не подизање тиража на рачун дубоких људских несрећа.

У том смислу Одбор упућује позив Савету за сузбијање насиља у породици Владе Републике Србије, Заштитнику грађана, Поверенику за заштиту равноправности и Савету за штампу (као независном телу које окупља издаваче, власнике медија и новинаре) да реагују, како би се спречило сензационалистичко извештавање о случајевима насиља над децом.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
понедељак, 20. јануар

Цео календар догађаја