24. новембар 2020. обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на 20. Београдском економском форуму

24. новембар 2020. обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на 20. Београдском економском форуму

Уторак, 24. новембар 2020.

Обраћање председника Народне скупштине Ивице Дачића на 20. Београдском економском форуму

Председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић је, у обраћању на Београдском економском форуму који се одржава путем интернета, навео да нема опасности да се, због пандемије коронавируса, наруше принципи рада Народне скупштине.


„Ми чекамо да Влада предложи законске акте. Чим ти акти буду дошли у Народну скупштину, они ће, у зависности од тога да ли су предложени у редовном или хитном поступку, бити стављени на дневни ред“, навео је Дачић.

Истакао је да је Европски парламент у извештају о напретку Србије сугерисао да Народна скупштина што мање ради по хитном поступку и да би законе и друге акте требало да доноси по редовном поступку.

Дачић је навео да је нови сазив Скупштине предвидео да неће доносити законе по хитном поступку, због тога што се редовни рок од 15 дана користи за јавна слушања и расправе у скупштинским одборима.

„Међутим, уколико има потребе, зато и постоји хитaн поступак, уколико је у питању државни интерес, било да је реч о интересу националне безбедности или заштите јавног здравља, закони и предлози аката се могу стављати на дневни ред по хитном поступку, где је потребно да тај акт дође 24 сата пре одржавања седнице Парламента“, казао је Дачић.

Подсетио је да је на тај начин Народна скупштина донела ребаланс буџета и измене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести.

Председник Скупштине је навео да постоје народни посланици који су заражени коронавирусом, али да нико од њих није био теже болестан. Подсетио је да постоје строге мере којих се сви морају придржавати, као и да су сви посланици одвојени заштитним стаклом.

„Скупштина, као највише законодавно тело, мора да функционише и у овим условима“, казао је Дачић.и могућност да Парламент заседа путем интернета због компликованог информационог система који постоји у Народној скупштини.

„Постојећи информациони систем у Скупштини је веома застарео. Наравно, нико није о томе размишљао раније. Чак ни Пословником није утврђено да Скупштина заседа онлајн, али то је мањи део проблема. Потребно је да се стекну технички услови“, истакао је председник Народне скупштине.
Дачић је навео да је једна посланица на данашњој седници затражила повреду Пословника Народне скупштине због тога што је приметила да неколико посланика не носи заштитну маску.

„Пословник у томе није прекршен, али су прекршена нека правила која би требало да важе за све грађане“, казао је Дачић.

Ивица Дачић је рекао да ограничење мандата Народне скупштине, које је најављено, није оптерећење за Парламент и да то тело има своју агенду.

„Без обзира на то што смо ми тело које бира Владу Србије и које контролише и надзире њен рад, знате да већину аката које доноси Скупштина подноси Влада Републике Србије“, казао је Дачић и навео да се очекује динамична агенда.

Током ове недеље, навео је Дачић, требало би да се расправља о сету пореских закона, али и да се очекује избор Повереника за заштиту равноправности, док би следеће недеље требало да се расправља о раду неколико независних регулаторних тела која бира Народна скупштина.

Истакао је да би за две недеље требало да се расправља о буџету за 2021. годину.

Дачић, како је навео, не очекује буран мандат и да је његов циљ да Скупштина ради ефикасно и да остварује своју законску улогу.

Видео (1)

Уторак, 24. новембар 2020. | oбраћање председникa Народнe скупштинe Ивицe Дачићa на онлајн 20. Београдском економском форуму 24.11.2020.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 23. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја