5. јун 2019. Неформална Зелена посланичка група обележила десет година од оснивања

5. јун 2019. Неформална Зелена посланичка група обележила десет година од оснивања

Среда, 5. јун 2019.

Неформална Зелена посланичка група обележила десет година од оснивања

У Народној скупштини одржана је конференција поводом обележавања Светског дана животне средине и десет година од оснивања неформалне Зелене посланичке групе. Више од 60 учесника имало је прилику да чује информације из угла међународних актера и посланика из земље и региона о европској перспективи борбе против климатских промена.


У уводном обраћању, шеф Мисије ОЕБС Андреа Орицио је истакао да стање животне средине дефинише како ће изгледати будућност грађана. „Парламент представља покретач демократије и институција. Неформална Зелена посланичка група је одличан пример окупљања посланика из владајуће већине и опозиционе мањине”, нагласио је Орицио, на панелу на коме су учествовали и народна посланица Нада Лазић, Жарко Петровић из УНДП, Симон Илсе из Фондације Хајнрих Бел, Ингве Енгстром из Делегације Европске уније у Србији и Соња Лихт из Београдског фонда за политичку изузетност.

У раду другог панела учествовали су: Гордана Чомић, потпредседница Народне скупштине, др Александра Томић, председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије, мр Дејан Раденковић, народни посланик и Бранислав Блажић, државни секретар Министарства заштите животне средине. Током овог панела се дискутовало о искуствима неформалних међустраначких посланичких група, као и да ли је дијалог и заједнички рад могућ, што је овај панел и показао.

Трећи панел био је посвећен регионалној сарадњи парламената и њихових неформалних зелених посланичких група. У дискусији су учествовали: Нада Лазић, народна посланица, Саша Магазиновић, посланик у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, Хари Локвенец из Собрања и Александар Дамјановић из Скупштине Црне Горе. Размењена су мишљења о заједничком управљању енергетским системима, а изнети су и примери добре праксе.

У наставку Конференције, Ведран Хорват из Института за политичку екологију из Хрватске појаснио је Green new deal, који је као платформа понуђен на изборима за Европски парламент.

На десетогодишњицу од оснивања неформалне Зелене посланичке групе, истакнут је значај успостављања свеобухватног и одрживог „зеленог дијалога” међу различитим заинтересованим странама, као и афирмисање тема из области заштите животне средине.

Конференцију су подржали програм Уједињених нација за развој (UNDP), Мисија ОЕБС у Србији и Канцеларија за демократске институције и људска права (ODIHR), Хајнрих Бел фондација и Отворени регионални фонд за Југоисточну Европу GIZ ORF EE.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
недеља, 27. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја