6. септембар 2019. Међународнa конференцији Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС

6. септембар 2019. Међународнa конференцији Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС

Недеља, 8. септембар 2019.

Наставак парламентарне подршке и сарадње Иницијативи „Један појас, један пут“

Народне посланице и чланице делегације Народне скупштине при Парламентарној скупштини ОЕБС Стефана Миладиновић и Душица Стојковић учествовале су на Међународној конференцији Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС, која је одржана од 5. до 7. септембра у Андермату, Швајцарска.


Трећа по реду конфереција окупила је представнике парламената десет земаља чланица Групе за подршку путу свиле. На скупу је наглашено да Иницијатива „Један појас, један пут“ као покретач циљева одрживог развоја, има потенцијала за сарадњу чланица ОЕБС, Кине и држава на овој рути.

На првом панелу, посвећеном одрживој инфраструктури као путу ка успеху, представљени су поједини конкретни примери успешно реализованих инфраструктурних пројеката у оквиру ове иницијативе. Домаћини конференциије представили су нову алпску железничку трансверзалу – НРЛА пројекат реализован у Швајцарској, као и друге завршене инфраструктурне пројекте у земљама обухваћеним Иницијативом „Један појас, један пут“.

Стефана Миладиновић, шеф делегације Скупштине Србије при ПС ОЕБС, као известилац првог панела, истакла је чињеницу да Иницијатива „Један појас, један пут“ посебно води рачуна о принципу одрживости, а у оквиру њега нарочито апострофирала социјалне и еколошке аспекте као кључне за овај принцип. Учесници су се током дебате, сложили око важности парламентарног надзора и демократског учешћа за саму Иницијативу „Један појас, један пут“.

Током Конференције говорило се о финансијским ризицима, могућностима за њихово ублажавање, као и о нужности примене принципа транспарентности на читав процес.

Једна од идеја организатора конференције била је и указивање на утицај Иницијативе на заштиту животне средину и на локалне заједнице, при чему је наглашено да су људска права важан фактор.

Конференција је завршена усвајањем финалне Андермат декларације коју су подржали сви присутни парламентарци.

Трећег дана Конференције, учесници су имали прилике да се упознају са позитивним примером, изграђеним планинским тунелом Санкт Готард који се налази у Алпима. Санкт Готард тунел данас је важан за железнички и аутомобилски саобраћај између Централне Европе и Италије, дуг 57km. Тунел се налази на надморској висини од 2108m, а пут преко њега дуг је 26km и повезује кључне правце на овом саобраћајном коридору.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја