22. јануар 2016. Народни посланик Мехо Омеровић са студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду

22. јануар 2016. Народни посланик Мехо Омеровић са студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду

Петак, 22. јануар 2016.

Народни посланик Мехо Омеровић састао се са студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду

Председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Мехо Омеровић састао се са студентима Факултета политичких наука Универзитета у Београду, 22. јануара. 2016. године.


Испред Факултета политичких наука разговору су присуствовали професор Славиша Орловић и студенти мастер студија тог факултета – смер Политичка аналитика и менаџмент.

Мехо Омеровић је упознао студенте са делокругом рада и конкретним активностима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова. Том приликом је истакао да Одбор у обављању послова из своје надлежности, поред седница на којима се разматрају предлози закона и други акти, а на којима учествују представници надлежних министарстава, организује и јавна слушања и седнице ван седишта, које нарочито сматра корисним јер се на тај начин остварује непосредан контакт са институцијама, организацијама цивилног друштва и грађанима на територији локалних самоуправа. Такође је истакао и значај сарадње Одбора са независним државним органима, нарочито Заштитником грађана, Повереником за заштиту равноправности и Повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, имајући у виду да се Одбор, као и ове институције, баве заштитом људских права, заштитом угрожених група, равноправношћу полова, борбом против насиља над женама и сл. Такође је истакао значај сарадње са међународним организацијама, а посебно подршку раду овог одбора пружа Мисија ОЕБС-а у Србији и УНДП. Одбор у своје активности у великој мери укључује и организације цивилног друштва, у зависности од теме која се у конкретном случају разматра.

Професор Орловић је указао на вишедеценијску сарадњу Факултета политичких наука и Народне скупштине, а студенти су се нарочито интересовали за став о идеји персонализације пропорционалног изборног система и смањења броја народних посланика, односно да ли би такав систем допринео ефикасности рада Народне скупштине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
четвртак, 1. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја