22. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са сталним представником УНДП у Србији, Јакупом Беришом

22. септембар 2022. Председник Народне скупштине др Владимир Орлић са сталним представником УНДП у Србији, Јакупом Беришом

Четвртак, 22. септембар 2022.

Народна скупштина је спремна за наставак сарадње са УНДП

Председник Народне скупштине Републике Србије др Владимир Орлић састао се са сталним представником УНДП у Србији, Јакупом Беришом. Пожелевши му добродошлицу, др Орлић је нагласио да је Народна скупштина спремна за наставак сарадње са УНДП, која је и у протеклом периоду била успешна.


Указао је на низ успешних пројеката у сарадњи са УНДП, као што су подршка раду Женске парламентарне мреже, одржавање седница одбора ван седишта Народне скупштине, али и одржавање низа обука које су на располагању народним посланицима.

Председник Народне скупштине др Орлић посебно је нагласио значај питања Косова и Метохије за Републику Србију.

„Све чланице УН чуле су историјско обраћање председника Републике Србије Александра Вучића пред Генералном скупштином Уједињених нација. У име наше државе саопштио је јасан став да се снажно залажемо за поштовање принципа међународног јавног права, као и обавезујуће Резолуције Савета безбедности УН 1244, у складу са којом и УНДП функционише на простору Косова и Метохије. Очекујемо да све наредне активности буду спроведене уз поштовање поменуте Резолуције и одговарајуће означавање Косова и Метохије, на свим састанцима и у оквиру свих активности које се тичу УН, односно, да буду у складу са договорима и обавезама које постоје“, рекао је др Орлић.

Он је нагласио да ће УН у Србији увек имати стабилног партнера, који се недвосмислено залаже за поштовање међународног јавног права, као и за поштовање свих утврђених договора и обавеза, и који је суштински заинтересован да се бори за решење које подразумева мир и стабилност за све.

Стални представник УНДП у Р. Србији Јакуп Бериш сложио се да су мир и стабилност циљ којем стреме и Уједињене нације и Србија и у светлу тога поздравио обраћање председника Републике Србије Александра Вучића пред Генералном скупштином УН, који се, како је рекао, „у пет тачака свог говора дотакао најважнијих глобалних тема.“

Говорећи о наставку сарадње, Ј. Бериш је рекао да ће подршка УНДП и убудуће начелно бити усмерена ка темама заштите животне средине, борби против корупције, дигитализацији и родној равноправности.

„Оно што нам непосредно предстоји је наставак подршке изради стратегије развоја скупштинске стручне службе, стратегије дигитализације Народне скупштине и стратегије комуникације. Поред тога, планирамо низ мобилних седница скупштинских одбора, развој буџетског портала и даљу подршку изградњи капацитета кроз обуке народних посланика“, поручио је стални представник Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији, Јакуп Бериш.

Саговорници су закључили да ће у предстојећем периоду бити начињени конкретни кораци на плану реализације различитих пројеката Народне скупштине Републике Србије са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији.


Фото галерија


Видео (1)

Четвртак, 22. септембар 2022. | састанак председника Народне скупштине и сталног представника УНДП у Србији 22.09.2022.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
субота, 2. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја