15. април 2019. 15. конференција одбора за европске интеграције/послове земаља учесница процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи (КОСАП)

15. април 2019. 15. конференција одбора за европске интеграције/послове земаља учесница процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи (КОСАП)

Понедељак, 15. април 2019.

Народна скупштина домаћин 15. КОСАП

15. конференција одбора за европске интеграције/послове земаља учесница процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи (КОСАП) одржава се данас у Народној скупштини, у организацији Одбора за европске интеграције.


Учесницима 15. КОСАП обратио се, у име домаћина, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић који је изразио задовољство што је српски парламент организатор оваквог регионалног састанка, што је добар пример регионалне сарадње и потврда да можемо заједно да радимо. Он је подсетио да регионална сарадња остаје спољнополитички приоритет Србије, као и јачање односа са суседима. Арсић је додао и да је даљи процес проширења ЕУ од пресудног значаја за земље региона, како у погледу убрзаних реформских процеса, тако и у погледу испуњавања обавеза.

„Очекујемо да ће Европска комисија у извештајима на адекватан начин констатовати степен напредовања сваке земље“, рекао је Арсић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, потпредседник Народне скупштине подсетио је учеснике КОСАП на Бриселски споразум и на чињеницу да албанска страна није испунила ниједну преузету обавезу, нити формирала Заједницу српских општина, као и на увођење такси на робу из Србије и БиХ. Он је изразио очекивање да ће ЕУ, као посредник у дијалогу, утицати на укидање такси и додао да је Србија спремна да се дијалог настави.

Арсић је рекао да грађани Србије имају интерес за даљи наставак регионалне сарадње, која ће обезбедити стабилност и просперитет. Парламенти могу дати свој допринос за бољу економску сарадњу у региону на добробит свих његових грађана, а Србија је суоснивач бројних регионалних форума и учествује у свим пројектима регионалне сарадње, поручио је он.

„Народна скупштина је заинтересована за интензивнију размену парламентарних пракси, посебно у процесу хармонизације законодавства“, закључио је потпредседник Арсић.

Ксенија Миленковић, помоћница министарке за европске интеграције навела је да је циљ оваквих скупова даља сарадња парламената у региону, посебно јачање улоге одбора за европске интеграције.

„Овај формат добра је прилика за размену искустава у пословима европских интеграција, а посебно значајна у законодавном процесу и усклађивању са правним тековинама ЕУ, што је и најзначајнији процес за наше земље током приступања“, истакла је Миленковић.

Она је подсетила на значајну улогу одбора за европске интеграције и националних парламената у моменту када су и у самој ЕУ национални парламенти укључени у европске послове и истакла важност међусобне сарадње, која ће гласом региона говорити о питању проширења ЕУ. Миленковић је додала и да је пред ЕУ интересантан период због избора за ЕУ парламент и истакла да очекује да ће политика проширења имати високо место на листи приоритета ЕУ, без обзира на исход избора и састав будуће Европске комисије.

„Важно је какаве ће се одлуке доносити у овом периоду и очекујемо да ће ЕУ послати позитивну политичку поруку региону и да динамика проширења неће бити угрожена“, навела је Миленковић.

Говорећи даље о значају регионалне сарадње, помоћница министарке за европске интеграције је истакла да се показало да је размена искустава од непроцењивог значаја и од помоћи за унутрашње реформе и за односе са ЕУ.

Учесницима КОСАП обратила се и Габријела Крецу (Gabriela Cretu), председница Одбора за европске послове Сената Румуније и копредседавајућа КОСАП, која је поручила да је њена земља током председавања Савету ЕУ имала велика очекивања, али и страховања, као и да је мислила о будућности ЕУ, чији је део и Западни Балкан. Зато су одлучили да наставе са претходном политиком председавања и приоритетима и послали поруку за предстојећи самит у мају, на коме ће се говорити о будућности ЕУ, а то је да је политика проширења једна од најуспешнијих политика. Она је додала и да румунско председавање подржава проширење ЕУ и оценила да је ЕУ још увек једно велико друштво у коме можемо заједно да живимо.

Матеја Норчић Штамцар, заменица шефа Делегације ЕУ у Србији рекла је да процес проширења и регион остају на агенди ЕУ. Учесницима скупа посебно је нагласила улогу регионалне сарадње и значај улоге парламента за процес приступања. Она је истакла да је ЕУ заинтересована за придруживање Западног Балкана и додала да су сви партнери из региона напредовали, али различитим интензитетом и брзином, као и да су Србија и Црна Гора на том путу најдаље отишле.

„Проширење на Западни Балкан је сада важније него икада и у најбољем интересу ЕУ је да се постигне стабилност, јер када инвестирамо у Западни Балкан, ми инвестирамо у стабилност саме ЕУ“, закључила је Норчић Штамцар.

Она је подсетила на испуњавање критеријума и обавеза у процесу придруживања, као и на чињеницу да пречица ка ЕУ нема. Регионална сарадња је кључна у процесу стабилизације и придруживања и мора се више радити на обезбеђивању међусуседских односа, а сва отворена билатерална питања морају се решавати пре самог приступања, навела је заменица шега Делегације ЕУ.

„ЕУ и све земље чланице позвале су Косово да се укину таксе и да се врате дијалогу, јер дијалогу нема алтернативе“, поручила је Норчић Штамцар.

Она се у својим порукама осврнула и на значај Берлинског процеса, подсетивши да је он добар оквир регионалне сарадње, али да не замењује процес европских интеграција. Највећа одговорност за реформе и испуњавање критеријума лежи на региону, а ЕУ ће наставити са политичком и финансијском подршком Западном Балкану.

Конференција је окупила преко 40 учесника из Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе, Бугарске и Румуније, који ће на два панела, којима председавају председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак и заменица председника Одбора Елвира Ковач, разменити искуства и мишљења о значају интерпарламентарне и регионалне сарадње за убрзавање реформи у процесу придруживања ЕУ и о сарадњи парламената са цивилним друштвом у процесу европских интеграција.

Видео (2)

Понедељак, 15. април 2019. | 15. конференцијa одбора за европске интеграције/послове земаља учесница Процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи – КОСАП 15.04.2019.(I)

Понедељак, 15. април 2019. | 15. конференцијa одбора за европске интеграције/послове земаља учесница Процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи – КОСАП 15.04.2019.(II)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
субота, 28. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја