27. фебруар 2015. Учесници састанка Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку ПС ПСЈИЕ

27. фебруар 2015. Учесници састанка Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку ПС ПСЈИЕ

Петак, 27. фебруар 2015.

Народна посланица Олена Папуга на састанку Генералног одбора за социјални развој, образовање, истраживање и науку ПС ПСЈИЕ

Чланица сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у југоисточној Европи Олена Папуга учествује на састанку Генералног одбора социјални развој, образовање, истраживање и науку, који се одржава 26. и 27. фебруара у Букурешту, Румунија.


Централна тема састанка, на коме учествују представници парламената из девет држава чланица ПСЈИЕ, је положај различитих категорија угрожене деце, норматива, имплементација и статистички подаци, као и перспектива регионалне сарадње и регионалних пројеката у овој области. Након уводног обраћања потпредседнице Доњег дома Парламента Румуније Родике Насар, учесницима су се обратили представници Одељења за људска права, заштиту мањина и сарадњу са Саветом Европе Министарства спољних послова и представници УНИЦЕФ‒а у Румунији.
Чланица сталне делегације Олена Папуга је у првом делу свог обраћања представила надлежности Одбора за права детета Народне скупштине и информисала о усвојеним законским прописима који се односе на права и заштиту деце. Истакла је да је председник Одбора за права детета председница Народне скупштине, и да су чланови Одбора сви потпредседници Народне скупштине, што је потврда да Република Србија питања права деце ставља испред сваке политике. Све одлуке о овој изузетно важној теми доносе се консензусом, и основни циљ је промена свести о неопходности побољшања и заштите дечијих права, а посебно смањења сиромаштва и заштите деце у инклузији. Олена Папуга је истакла да је Република Србија током скрининга за поглавља 23. и 24. похваљена у вези усклађености правног система Србије са прописима ЕУ у области заштите права деце. Информисала је да је Народна скупштина ратификовала Конвенцију УН о правима детета, као и опционе протоколе, Конвенцију о заштити деце од сексуалног искоришћавања и сексуалног злостављања (Lanzarot konvencija), Конвенцију о заштити деце и сарадњи у области међународног усвојења и Конвенцију Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици. У наставку је представила статистичке податке за различите категорије угрожене деце: деца која одрастају уз самохраног родитеља, деца која живе у домаћинствима која су изложена високом ризику од сиромаштва, деца из домаћинстава са мигрантским пореклом, деца улице и деца бескућници, деца са сметњама у развоју, деца из мањинских и етничких група и деца угрожена у руралним областима.
На крају састанка, усвојен је Извештај Генералног одбора на тему: „Превенција социјалне искључености деце под ризиком: инвестиција у регионални развој“ и Резолуција којом се позивају све државе учеснице да наставе да заједнички раде и појачају напоре на унапређењу положаја различитих категорија угрожене деце.
На састанку учествују представници парламената Румуније, Турске, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Словеније, Молдавије и Србије. На састанку су били присутни и амбасадор Републике Србије у Румунији Бранко Бранковић и министар саветник Горан Гвозденовић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
четвртак, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја