3. март 2016. Народна посланица Аида Ћоровић на интерпарламентарном састанку ЕП у Бриселу

3. март 2016. Народна посланица Аида Ћоровић на интерпарламентарном састанку ЕП у Бриселу

Петак, 4. март 2016.

Народна посланица Аида Ћоровић на интерпарламентарном састанку Европског парламента у Бриселу

Народна посланица Аида Ћоровић, чланица Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине, учествовала је на интерпарламентарном састанку који се одржао 3. марта 2016. године у Бриселу под називом „Жене избеглице и тражиоци азила у ЕУ“.


Састанак је организовао Одбор за права жена и родну равноправност Европског парламента поводом Међународног дана жена. Циљ састанка је био да се скрене пажња на тешку ситуацију жена избеглица и тражиоца азила које се налазе у нарочито рањивом положају. Том приликом су изнети најновији подаци УНИЦЕФ-а према којима се по први пут од почетка мигрантске кризе број жена и деце знатно увећао у односу на пунолетне мушкарце и од почетка 2016. године износи око 60%, док је прошле године износио око 20%. На састанку се нарочито говорило о проблемима са којима се жене избеглице и тражиоци азила сусрећу у земљама порекла, као што су насиље над женама и присилни бракови, као и о проблемима са којима се оне суочавају пролазећи мигрантске руте, као што је проблем кријумчарења и трговине женама, али и њихова здравствена заштита, посебно имајући у виду велик број трудница. Након доласка у земљу одредишта, оне се сусрећу са новим изазовима, а то су пре свега интеграција, спајање породице, запошљавање.

Састанак се одвијао у оквиру три радионице, након чега је уследила заједничка дебата у којој су представници парламената земаља чланица Европске уније и држава кандидата износили податке о стању у својим земљама. Аида Ћоровић је истакла да сматра да није довољно да се о положају жена избеглица говори само данас, већ то треба да буде једна од кључних тема и у наредном периоду, не само у оквиру Европског парламента, већ и других институција, те да је неопходно предузимање врло конкретних мера. Поставила је питање да ли је могуће да говоримо о положају жена избеглица из Сирије, Ирака и других земаља, а да на овом догађају није присутна ни једна жена из тих земаља која би пренела своја лична искуства.

Састанак је завршен уз констатацију да сви представници институција имају одговорност, да нико не сме да окреће леђа и да је неопходно проблеме назвати правим именом. Учесници су се сагласили да је заустављање ратних сукоба једини сигуран начин да се зауставе миграциони токови и да је потребно да жене буду више укључене у мировне процесе. Неопходно је да се питање жена избеглица и тражилаца азила нађе на дневном реду Европског парламента и у наредним данима, као и на предстојећем самиту Европске уније и Турске.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
недеља, 9. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја