26. јануар 2019. Миодраг Линта на Свечаној академији у Куманову поводом дана Светог Саве

26. јануар 2019. Миодраг Линта на Свечаној академији у Куманову поводом дана Светог Саве

Субота, 26. јануар 2019.

Миодраг Линта и Александар Марковић на прослави Дана Светог Саве у Куманову

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, заједно са чланом Одбора Александром Марковићем, присуствовао је у суботу 26. јануара Свечаној академији у Куманову поводом дана Светог Саве, националног празника Срба у Македонији. Линту и Марковића на овај скуп позвао је председник Организационог одбора и посланик из реда српске заједнице у Собрању Македоније Иван Стоилковић.


Миодраг Линта се обратио присутним сународницима и рекао да Србија брине о Србима у Македонији, осталим државама региона и дијаспори. Министарство културе и информисања и Управа за дијаспору и Србе у региону Републике Србије сваке године подржавају пројекте српских удружења и организација изван Србије с циљем очувања националног идентитета нашег народа и јачања веза са матицом. Линта је истакао да Срби у Македонији и осталим државама региона треба да буду једно од државних и националних питања, што значи систематску и свакодневну помоћ и подршку опстанку нашег народа на својим вековним огњиштима. Нагласио је да Одбор за дијаспору и Србе у региону има веома добру сарадњу са представницима Срба из Македоније. Он је на крају поручио да Срби у Македонији чувају српско име, а Србија ће им у томе свестрано помагати.

Свечана академија је одржана у препуној сали Народног позоришта у Куманову у присуству преко 400 Срба и њихових гостију. Међу бројним гостима била је присутна и амбасадорка Републике Србије у Македонији Душанка Дивјак Томић са својим сарадницима.

У културно-уметничком делу програма учествовали су КУД „Српски вез” из Куманова са фолклорном и рецитаторском секцијом, књижевник и режисер из Новог Сада Драгослав Бокан са својом беседом о Светом Сави, глумци из Београда Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац говорећи стихове о Косову и Метохији и музички састав Ђурђеви ступови.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
понедељак, 17. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја