27. јануар 2019. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта на Светосавској академији у Скопљу

27. јануар 2019. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта на Светосавској академији у Скопљу

Недеља, 27. јануар 2019.

Миодрагу Линти, председнику Одбора за дијаспору и Србе у региону уручена Светосавска повеља у Скопљу

На Светосавској академији, одржаној 27. јануара у Скопљу, Српска заједница у Македонији, доделила је Светосавску повељу, као највише признање српског народа у Македонији за заслуге у очувању српства, Одбору за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије. Повељу је председнику Одбора Миодрагу Линти уручила Гордана Јовић Стојковска, председница Српске заједнице у Македонији. У делегацији Одбора учествовао је и Александар Марковић, члан Одбора за дијаспору и Србе у региону.


Обраћајући се присутним високим гостима и бројним сународницима Линта се захвалио Српској заједници на додели овог високог признања. Он је истакао да ће Одбор за дијаспору и Србе у региону и у наредном периоду учинити све што је у његовој моћи да помогне опстанак српског народа у Македонији и дâ пуни допринос његовом националном и културном идентитету. На крају свог обраћања Линта је поручио Србима у Македонији да буду сложни и јединствени и да буду поносни на своје српско порекло, језик, писмо, обичаје и традицију.

Више од 700 Срба и гостију присуствовали су овом скупу одржаном у Македонском народном позоришту у Скопљу, а многи од њих су стојећи пратили програм. Међу високим гостима били су присутни председник Владе Републике Македоније Зоран Заев са министрима, изасланик председника Републике Србије министар одбране Александар Вулин, изасланик српског члана Председништва БиХ, председнице Републике Српске и председника Владе Републике Српске проф. др Синиша Каран, амбасадор Руске Федерације у Македонији, амбасадорка Србије у Македонији и многи други.

У културно-уметничком делу програма учествовали су Симфонијски оркестар Републике Српске, Небојша Бабић, првак опере Српског народног позоришта у Новом Саду, драмски уметници из Београда Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Ташана Ђорђевић и Лазар Дубовац, књижевник и публициста Драгослав Бокан, музички састав Ђурђеви ступови и фолклорни ансамбл „Венац“ из Грачанице.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
понедељак, 17. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја