30. април 2019. Стефана Миладиновић и Душица Стојковић на конференцији

30. април 2019. Стефана Миладиновић и Душица Стојковић на конференцији

Уторак, 30. април 2019.

Међупарламентарна подршка Иницијативи „Један појас један пут“

Стефана Миладиновић и Душица Стојковић народне посланице, чланице делегације НСРС при ПС ОЕБС су учествовале на Међународној конференцији Групе за подршку путу свиле Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Друга по реду конфереција је одржана 29. и 30. априла у Минску, у Белорусији.


Овај догађај је окупио представнике парламента чланица Групе за подршку путу свиле ПС ОЕБС из 10 земаља. Учесници су дискутовали на тему Иницијатива Појас и пут, као основ за продубљивање сарадње и постизање одрживог развоја и просперитета.
Скуп је тематски био подељен на четири панела, а на панелу на коме се расправљало о Иницијативи Појас и пут као фактору економског раста и њеном утицају на инвестициону атрактивност, учесници су разговарали о изазовима са којима се сусреће ова иницијатива као и правцима развоја. Стефана Миладиновић, шеф делегације Скупштине Србије при ПС ОЕБС указала је на чињеницу да је Иницијатива Појас и пут визионарска и да она на претпоставци win win сарадње отвара нова врата за просперитет свих земаља учесница чија је основа мултилатерални приступ свету.
„Концепт Појас и пут је стартешки пројекат који ставља акценат на економску сарадњу, а то је сарадња која ће погодовати свим државама укљученим у овај процес. Србија је још од лансирања саме иницијативе, 2013. годуне, пружила и наставља да пружа пуну подршку њеној реализацији”, рекла је Стефана Миладиновић.
У наставку панела Стефана Миладиновић је указала на пројекте у оквиру сарадње „Један појас један пут“ који су завршени, који су у току реализције и пројекте чија реализација тек предстоји.
Том приликом је поменула пројекат моста Земун-Борча, пројекат модернизације и реконструкције мађарско-српске железничке пруге, потписан Меморандум о разумевању о сарадњи на пројектима реконструкције Коридора 10 на прузи Београд-Ниш-Прешево-Северна Македонија, као и Споразум о изградњи Индустријског парка Пријатељства у Борчи.
Стефана Миладиновић се такође у свом излагању осврнула и на последњи самит одржан у Дубровнику, као и прошлонедељни, други по реду, у Пекингу одржан међународни форум „Један појас један пут“.
По речима Стефане Миладиновић Иницијатива Један појас један пут има несумњиви значај у светским економским и друштвеним кретањима и потврђује неизбежност глобалних интеграционих процеса.
Другог дана Конференције, учесници су посетили кинеско-белоруски индустријски парк „Велики Камен“. То је највећи пројекат страних инвестиција у Белорусији и важан симбол сарадње Пекинга и Минска у оквиру пројекта „Један појас – један пут“.

Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја