11. септембар 2019. Међународна научна конференција „Српско-амерички односи“ одржана у Народној скупштини

11. септембар 2019. Међународна научна конференција „Српско-амерички односи“ одржана у Народној скупштини

Среда, 11. септембар 2019.

Међународна научна конференција „Српско-амерички односи“ одржана у Народној скупштини

Посланичка група пријатељства са САД у Народној скупштини организовала је данас међународну научну конференцију под називом „Српско-амерички односи“, у сарадњи са Институтом за националну и међународну безбедност.


Скуп који је окупио народне посланике, професоре и експерте из Србије и Америке, припаднике Националне гарде Охаја, представнике министарстава Владе Републике Србије и дипломатског кора, са циљем да се сагледају и унапреде српско-амерички односи, започео је минутом ћутања и одавањем поште погинулима у терористичким нападима у САД пре 18 година.

Конференцију је отворио потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић истакавши да је суштински важно што су Народна скупштина и народни посланици активни у развијању односа Србије и САД, који су се последњих година максимално унапредили, као и што данас Србија има у свим америчким институцијама пријатеље. Добри односи двеју држава су стратешки важни за Србију, као и чињеница да је све више људи у нашој земљи који се залажу за њихово јачање, навео је Маринковић. Он је додао да је један од важних резултата сарадње велики број америчких компанија које послују у Србији и запошљавају више од 17.000 радника, као и да је за 10 година из САД у Србију уложено преко три милијарде долара и преко милијарду евра бесповратне помоћи. Потпредседник Маринковић поручио је да ће Србија наставити сарадњу, као и рад са српском дијаспором у САД, подсетивши да данас имамо снажан српски кокус у представничком дому и Сенату, као и пријатеље који су спремни да раде на развоју читавог региона и допринесу да Србија постане економски јача и чланица ЕУ. Он је најавио да ће Народна скупштина наставити да развија сарадњу са Конгресом и Сенатом, и подсетио да ове године обележавамо 75 година од операције Халијард, која треба да буде стуб наставка сарадње и савезништва два народа из прошлости.

Председник ПГП са САД Драган Шормаз истакао значај чињенице што се баш на данашњи дан 11. септембра овакав скуп одржава у Народној скупштини, што показује да је Србија била и биће савезник у борби против тероризма и додао да оно што се догодило у Америци нико више не жели да види било где у свету. У терористичким нападима у САД 11. септембра погинуло је око 3.000 људи од којих 10 одсто нису били држављани САД, а међу њима су била и два српска држављанина, подсетио је Шормаз. Такође, он је подсетио на савезништво два народа из Првог и Другог светског рата, као и односе двеју држава између ратова, али и на допринос српске дијаспоре у САД у развоју сарадње. Шормаз је истакао да су сарадња и унапређење односа и даље потребни, као што је битно и да САД има заступника за Западни Балкан, јер дијалог Београда и Приштине неће бити завршен уколико се у процес не укључе САД. Шормаз је поручио да Србија и САД треба да ресетују своје односе и да их унапреде, јер САД су биле стратешки пријатељ Србији, а Србија треба да постане кредибилан савезник САД.

Др Дарко Трифуновић, директор Института за националну и међународну безбедност подсетио је на пријатељске и савезничке односе Србије и САД кроз историју и навео да је значајан напредак у односима остварен у мандату амбасадора Кајла Скота.

Уводним говором учесницима конференције обратио се први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да се овај скуп бави комплексном темом која спада у ред наших главних спољно-политичких приоритета. Он је навео да су односи Србије и САД сложени још од времена њиховог успостављања 1881. године, као и да су прошли многе фазе, различите по свом карактеру, од савезништва у Првом и Другом светском рату, до последње три деценије које су представљале тежак период, али и подсетник да је због изазова неопходно тежити сталном дијалогу и сарадњи. Он је оценио да данашње односе карактерише позитивна динамика, а Србија својим деловањем жели да се потврди као активан и поуздан партнер и носилац регионалне стабилности.

„Република Србија је јасно показала да жели унапређење односа са САД, који би били утемељени на богатој заједничкој историји, савезништву и пре свега заједничком стратешком опредељењу ка успостављању нашег региона као безбедносно и економски стабилног и демократски утемељеног дела уједињене европске заједнице држава. Позитивна динамика билатералних односа са САД нам је високо на листи спољно-политичких приоритета не само због актуелних изазова, већ и због вредности које делимо и за које су се наши преци борили током заједничке историје“, поручио је министар Дачић.

Скупу се обратио и амбасадор САД у Србији Њ.Е. Кајл Скот, који се осврнуо на дипломатске односе који су стари 140 година и историјске везе које су и даље јаке. Он је истакао да верује да су изгледи за стално унапређење односа могући, јер односе дефинишу заједничке вредности, али и муке. Такође, амбасадор Скот је подсетио на савезништво Србије и САД у ратовима и оценио да претходне три деценије не треба да дефинишу наше односе, јер смо од 2000. године сарађивали на грађењу визије Србије у заједници светских народа, а САД је пружила преко милијарду долара помоћи. Он је поручио да жели да Србија гледа у будућност и види ширу слику у наредних 100 година.

О унапређењу односа Србије и САД у политичком, безбедносном и војном аспекту говорили су државни секретари министарстава унутрашњих послова и одбране Биљана Поповић Ивковић и генерал Александар Живковић, као и генерал мајор Џон К. Харис Јуниор из Националне гарде Охаја. Поповић Ивковић подсетила је на историјско пријатељство два народа у борбама за слободу. Она је оценила да су односи кроз време варирали, али да је Србија јасно показала да је опредељена да буде фактор стабилности у региону и указала на значај сарадње две државе у области борбе против криминала и тероризма, дроге, кријумчарења, трговине људима и незаконитих миграција. Она је истакла да је поносна што се Србија позиционирала у региону као лидер у борби против тероризма и изразила наду да ће се уз сарадњу са САД доћи до укидања такси и наставка Бриселског дијалога. Генерал Александар Живковић, државни секретар Министарства одбране подсетио је на војну неутралност наше земље, али и на сарадњу Војске Србије и Министарства са оружаним снагама САД у области одбране, а генерал мајор Џон К. Харис Јуниор из Националне гарде Охаја упознао је учеснике конференције са личним и искуствима својих војника из Србије и са богатом разменом искустава између Војске Србије и Националне гарде Охаја у програму партнерства.

У радном делу Конференције учесници су разменили искуства и ставове о српско-америчким односима из угла безбедности и геополитичких погледа, образовне и научне сарадње, економске сарадње, значаја америчких донација за развој јавних услуга и друго.

Видео (2)

Среда, 11. септембар 2019. | међународна конференција „Српско-амерички односи“ 11.09.2019. (I)

Среда, 11. септембар 2019. | међународна конференција „Српско-амерички односи“ 11.09.2019. (II)Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
среда, 23. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја