23. јануар 2019. Чланица сталне делегације Народне скупштине у ПССЕ Дубравка Филиповски на зимском заседању ПССЕ

23. јануар 2019. Чланица сталне делегације Народне скупштине у ПССЕ Дубравка Филиповски на зимском заседању ПССЕ

Среда, 23. јануар 2019.

Медијска стратегија у циљу унапређења медијске атмосфере у Србији

Чланица Сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Дубравка Филиповски, учествујући у дебати о слободи медија у оквиру редовног зимског заседања ПССЕ, истакла је да су владавина права, независност правосуђа и слобода медија три основна начела демократизације и напретка сваког европског друштва.


„Србија је усвојила нови Закон о медијима, у складу са мишљењем Европске и Венецијанске комисије, према којем се спровела приватизација медија, као и подзаконска акта, која су у примени. Такође, у Србији је у току израда нове медијске стратегије и њен циљ је да, у духу најбољих примера међународних искустава, допринесе даљем унапређењу медијске атмосфере у Србији.“

Филиповски је посебно нагласила да у Србији лажне вести нису криминализоване, јер би се то могло протумачити као сузбијање слободе изражавања. Међутим, када се говори о истинитом извештавању, стандард професионалног извештавања крши се из економских разлога, јер их конкуренција приморава да једино тако остану на тржишту.

Нажалост, насиље над новинарима у неким европским земљама, као што су Словачка и Малта, завршено је смртним исходом и то је у негативном смислу обележило претходну годину. Србија је имала непријатно искуство подметнутог пожара новинару Милану Јовановићу из Гроцке. У том случају починилац је брзо ухваћен, али налогодавац још увек није, због чега је Филиповски изразила очекивања да ће надлежни органи у Србији позитивно решити овај случај.

Као један од великих проблема тренутно у Србији, Филиповски је истакла прогон и вређање новинара од стране неких опозиционих политичара и њихових истомишљеника, због извештавања које им се не свиђа.

Своје излагање Дубравка Филиповски је завршила чињеницом да значајан део медија заузимају друштвене мреже, које су веома утицајне, и где грађани Србије могу да се слободно изражавају, за разлику од неких земаља у свету.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
понедељак, 17. фебруар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја