31. мај 2019. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта на другом Форуму дијаспоре у Бањалуци

31. мај 2019. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта на другом Форуму дијаспоре у Бањалуци

Понедељак, 3. јун 2019.

Линта на другом Форуму дијаспоре у Бањалуци: Главни задатак је јачање осећања националног јединства међу Србима

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта је на другом Форуму дијаспоре који је одржан 30. и 31. маја у Бањалуци истакао да је један од најважнијих задатака Републике Србије и Републике Српске јачање осећања националног јединства међу Србима, ма где они живели.


„Владе у Београду и Бањалуци треба да учине све што је у њиховој моћи да се конкретним мерама и активностима омогући онима који желе да задрже свој српски идентитет да то и остваре. Због тога је веома важно да се Србима у региону и дијаспори обезбеди да уче српски језик и ћирилицу и да се изради јединствени српски буквар“, рекао је Линта.

Он је додао да Србија и Република Српска треба да помогну економско јачање Срба у региону кроз различите врсте пројеката.

„Нашим људима у региону неопходна је подршка код решавања инфраструктурних проблема као што је изградња школа, вртића, домова културе, путева, мостова или нека друга врсти помоћи“, рекао је Линта.
Он се осврнуо и на вечиту српску бољку – неслогу.

„Требало би да Србија и Српска инсистирају на дијалогу као начину за успостављање јединства међу Србима ван матица“, рекао је Линта.

Он је истакао да би Србија требало максимално да поједностави процедуру пријема у српско држављанство, као и да се оснују српске куће као места окупљања Срба у региону и дијаспори.

„Један од важних елемената националног јединства је заједничка активна борба Србије, Српске и Срба у региону да се међународна заједница упозна са истином о страдању нашег народа у 20 веку, посебно са геноцидом у НДХ“, закључио је Линта.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
субота, 26. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја