4. април 2019. Др Дарко Лакетић, председник Комисије Народне скупштине Републике Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину

4. април 2019. Др Дарко Лакетић, председник Комисије Народне скупштине Републике Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину

Петак, 5. април 2019.

Лакетић на Конференцији о уранијуму у Риму (ВИДЕО)

(ВИДЕО) изјава др Дарка Лакетића, председника Комисије Народне скупштине Републике Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину - 04.04.2019. у Риму, на Конференцији „Уранијум: годину дана од IV комисије, садашњост и будућност“


Председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године Народне скупштине Републике Србије др Дарко Лакетић учествовао је у Риму на Конференцији „Уранијум - годину дана од IV комисије“, која је у организацији Центра за научна истраживања „Војна опсерваторија“, одржана у Дому посланика Републике Италије.

На Конференцији су говорили министар здравља Републике Италије Ђулија Грило, председник IV комисије за одбрану у Дому посланика Ђанлука Рицо, бивши председник италијанске комисије за истраживање последица осиромашеног уранијума Ђанпјеро Скану, изасланик министра одбране Италије Вероника Фортеци, као и стручњаци из ове области, представници медија и НВО и породице италијанских војника преминулих од последица осиромашеног уранијума.

Др Лакетић је захвалио на сарадњи италијанским партнерима и подвукао значај резултата за утврђивање истине до којих је дошла италијанска Комисија, те указао да Извештај о раду о утицају осиромашеног уранијума на здравље, који је италијанска комисија уступила Скупштини Србије, има много шири значај на европском, па и светском нивоу.

Др Лакетић је детаљно представио досадашњи рад и резултате Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године Народне скупштине Републике Србије, који већ у овој фази указују на везу између пораста учесталости појединих обољења са последицама НАТО бомбардовања.

„Наша обавеза је да утврдимо истину, да сазнамо шта то конкретно утиче на повећани ниво обољевања становништва од најтежих болести и да те узрочнике уколико је могуће уклонимо из окружења и спроведемо рано лечење тамо где је потребно'', нагласио је др Лакетић.

Лакетић је током Конференције имао сусрет са министарком здравља Републике Италије Ђулијом Грило и том приликом је констатовано да Италија и Србија имају заједнички циљ - утврђивање истине о утицају осиромашеног уранијама и других токсина на здравље људи и на животну средину. Министарка Грило је током излагања на Конференцији захвалила др Лакетићу на учешћу на овом скупу.

Др Лакетић је разговарао и са председником IV комисије за одбрану Ђанлуком Рицом и том приликом је потврђена спремност за наставак сарадње два парламента, са заједничким циљем утврђивања истине о ефектима осиромашеног уранијама и других токсина. Председник Комисије Рицо је прихватио позив др Лакетића да на челу делегације Комисије за одбрану посети Србију, а саговорници су се, такође, сагласили да рад обе комисије може да буде добра основа за заједничко деловање према Европској унији.

Бивши посланик и бивши председник парламентарне Комисије за истраживање последица употребе осиромашеног уранијума Ђанпјеро Скану, који је такође учествовао на Конференцији, изразио је задовољство што су резултати рада италијанске Комисије подељеним са српским колегама и на тај начин допринели раду Комисије Скупштине Србије.

Скану је истакао значај даље италијанско-српске сарадње у области истраживања последица осиромашеног уранијума и, заједно је са официром у пензији и публицистом „Војне опсерваторије“ Домеником Леђером, упутио своје лично извињење Републици Србији и њеним грађанима због учешћа Италије у НАТО бомбардовању.

Видео (1)

Петак, 5. април 2019. | изјава др Дарка Лакетића, председника Комисије Народне скупштине Републике Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину, 04.04.2019. у Риму на Конференцији под називом „Уранијум: годину дана од IV комисије, садашњост и будућност“Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 4. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја