17. септембар 2019. Сусрет Одбора за здравље и породицу и делегације Парламента Републике Словеније

17. септембар 2019. Сусрет Одбора за здравље и породицу и делегације Парламента Републике Словеније

Уторак, 17. септембар 2019.

Лакетић разговарао са делегацијом Словеније о сарадњи у области здравства

Председник и чланови Одбора за здравље и породицу састали су се, у Дому Народне скупштине, са Посланичком групом пријатељства са Србијом у Државном збору Републике Словеније и том приликом разговарали о стању у здравству у Србији и Словенији.


Председник ПГП са Словенијом др сци. мед. Дарко Лакетић упознао је саговорнике са делокругом и резултатима рада Одбора за здравље и породицу, истакавши да је у протеклом периоду усвојен низ модерних закона из области здравства, који су усклађени са европском регулативама. Он је нагласио да Одбор не види своју улогу само кроз законодавне активности, већ да је проактиван кроз одржавање седница Одбора ван седишта Народне скупштине, што омогућава директну комуникацију са грађанима.

Лакетић је истакао да је у последњих шест, седам година Србија значајно инвестирала у здравствени систем, што је резултирало реконструкцијом 15 болница и изградњом четири клиничка центра, од којих је један завршен. Као председник Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину, са посебним освртом на последице које је оставила употреба пројектила са осиромашеним уранијумом, Лакетић је нагласио да је примећен пораст оболелих од малигних болести због загађења тла, што представља својеврстан изазов за здравствени систем.

Др Франц Трчек, члан делегације Словеније, је све учесталије дијагностиковање канцера истакао као велики проблем са којим се сусреће и словеначко здравство, те да је потребно буђење свести грађана о значају превенције. Он је истакао да, иако сматра да је словеначки здравствени систем један од најбољих на свету, ипак постоје тачке које траже унапређење и финансијска улагања.

Као један од проблема са којима се Словенија сусреће, чланица словеначке делегације Лидија Дивјак Мирник, навела је све чешће примере гојазности код деце, што захтева стратешко укључивање деце у спорт.

Саговорници су се сложили да је питање палијативног збрињавања пацијената и доступност старачких домова проблем са којим се сусрећу обе земље, као и низак наталитет, који и Србију и Словенију сврстава у ред „старих држава“. Такође су се сагласили да повезивање два здравствена система, кроз сарадњу и размену искустава, може да донесе обострану корист за пацијенте.

Састанку су присуствовали и др Драгана Баришић и проф. др Милан Кнежвић, који су упознали словеначку делегацију са радом Комисије за контролу извршења затворских санкција и Радне групе за представке грађана, чији су чланови.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја