1. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић на интервјуу за парламентарни канал Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације

1. јул 2019. Потпредседник Народне скупштине Ђорђе Милићевић на интервјуу за парламентарни канал Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације

Понедељак, 1. јул 2019.

Конференција за штампу потпредседника НС РС Ђорђа Милићевића, на другом међународном форуму „Развој парламентаризма“, Москва, 1-2. јула 2019. године

Потпредседник Народне скупштине РС Ђорђе Милићевић по други пут учествује у раду Форума за развој парламентаризма у Москви. Том приликом на конференцији за новинаре Милићевић је упутио захвалност на упућеном позиву за учешће Народној скупштини Републике Србије у име председника Народне скупштине Маје Гојковић, као и у своје лично име.


Милићевић је истакао да Република Србија посебан значај придаје односима са Руском Федерацијом. Изузетно добри и развијени билатерални односи на свим пољима, односи стратешког партнерства, блиски односи између два народа засновани на традиционалном пријатељству, као и културној и историјској блискости су пример истинитог пријатељства и братства, узајамног поштовања, поверења и свестране сарадње.

Он је нагласио да посебан подстицај одличним односима наших земаља дају председници наших држава Александар Вучић и Владимир Путин који су се састали чак два пута од почетка године и то приликом историјске посете председника Руске Федерације Републици Србији 17. јануара 2019. године, као и у оквиру Другог форума „Појас и пут“, у Пекингу 26. априла 2019. године.

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије поздравио је повратак Руске Федерације у Парламентарну скупштину Савета Европе.

„Овом приликом желим поздравити повратак руске делегације у Парламентарну скупштину Савета Европе, за шта се српска парламентарна делегација снажно залагала све време“, рекао је Милићевић.

Милићевић је нагласио да је билатерална парламентарна сарадња између Русије и Србије интензивна и плодна, о чему сведочи велики број посета на највишем и међупарламентарном нивоу.

Потпредседник Народне скупштине Републике Србије изразио је захвалност Русији на принципијелном ставу о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије. Истакао је посебну захвалност због подршке Републици Србији по питању Косова и Метохије и на мултилатералном плану, нарочито у супротстављању покушајима самопрокламоване државе Косово да постане чланица организација УНЕСКО, Интерпола, Светске царинске организације и других међународних организација.

Милићевић је, такође током трајања Форума, дао и интервју за парламентарни канал Државне думе Федералне скупштине Руске Федерација у којем је истакао одличне билатералне односе Републике Србије и Руске Федерације који у свим областима иду узлазном путањом. Истакнуто је задовољство због добре међупарламентарне сарадње, као и успостављања Међупарламентарне комисије за сарадњу НС РС и Државне думе РФ.

„Посебно сам поносан на добру и интензивну сарадњу наших парламената. Са посебним задовољством желим да укажем да је сарадња Народне скупштине са оба дома Федералне скупштине Руске Федерација достигла највиши облик. Управо је у Београду 3. јуна одржана четврта Заједничка комисија два парламента што је била одлична прилика за додатно продубљење сарадње.“, рекао је Милићевић. Он је нарочито подвукао чињеницу да је Посланичка група пријатељства са Русијом најбројнија у Народној скупштини и да има чак 134 посланика.

Поздрављена је одлична економска сарадња и наведено да је Руска Федерација један од стратешких економских и водећих спољнотрговинских партнера Републике Србије. Нарочито је наглашено да је Република Србија заинтересована да буде део пројекта „Турски ток“.

Током интервјуа потпредседник Милићевић је навео и да су спољнополитички приоритети Србије пуноправно чланство у Европској унији, као и очување добрих и пријатељских односа са традиционалним пријатељима попут Руске Федерације. Посебну пажњу придајемо очувању војне неутралности, као и самосталности у вођењу спољне политике Републике Србије, а у интересу мира, стабилности и безбедности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2