26. јун 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Народном Републиком Кином и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Њ.Е. Чен Бо

26. јун 2019. Чланови Посланичке групе пријатељства са Народном Републиком Кином и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Њ.Е. Чен Бо

Среда, 26. јун 2019.

Континуирано радити на још интензивнијем повезивању српског и кинеског народа

Посланичка група пријатељства са Народном Републиком Кином коју води проф. др Жарко Обрадовић је одржала састанак на којем је учествовала и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Њ. Е. Чен Бо.


Обрадовић је, пожелевши амбасадорки добродошлицу, истакао да између две државе постоји традиционално и дубоко пријатељство које је добило челични карактер.

Када је реч о парламентарној сарадњи она је на високом нивоу. Добру сарадњу два парламента потврђује потписан Меморандум о сарадњи, редовне седнице Комитета два парламента, као и податак да је ПГП са Кином једна од најбројнијих у Народној скупштини.

„Србију и Кину везује свеобухватно стратешко партнерство. Тон тим односима дају председници Си Ђипинг и Александар Вучић, што се прелива и на међудржавне односе“, нагласио је Обрадовић.

Он је говорио о интензивној међупарламентарној сарадњи и истакао значај кинеских инвестиција и пројеката у Србији.

Обрадовић се захвалио Кини на подршци по питању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.

Амбасадорка Бо изразила је задовољство на прилици да са члановима Посланичке групе пријатељства са Кином разговара о, пре свега, могућностима за унапређење сарадње. Она је говорила о традиционално добрим односима Кине и Србије, које сежу далеко у прошлост и испреплетаним подршкама које су две земље пружале једна другој у тешким тренуцима. Истакла је значај заједничких пројеката и изразила наду да ће се сарадња две земље даље развијати кроз активније укључивање инвеститора, пре свега малих и средњих предузећа из Кине, јачање сарадње на пољу иновација и пољопривреде и континуираним радом на још интензивнијем повезивању два народа.

„У нашем односу и сарадњу нема забрањених зона и нема препрека“, нагласила је Бо. Током обраћања Бо се осврнула и на тренутни однос САД и Кине, назвавши га једним од највећих изазова са којима се Кина сусрела од почетка реформи и да се решење тог великог питања може наћи кроз дијалог, уважавањем интереса двеју земаља.

На састанку су присуствовали и чланови Посланичке групе пријатељства који су изнели своје виђење и могућности за унапређење сарадње две земље.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
субота, 19. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја