23. новембар 2018. Золтан Пек на састанку министара задужених за културу Организације за ЦЕС

23. новембар 2018. Золтан Пек на састанку министара задужених за културу Организације за ЦЕС

Петак, 23. новембар 2018.

Золтан Пек на састанку министара задужених за културу Организације за ЦЕС

Золтан Пек, члан сталне делегације Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС) учествовао је на састанку министара задужених за културу Организације за Црноморску економску сарадњу, на тему „Промовисање културне сарадње и заштита културне баштине у региону ЦЕС – културна дипломатија, алатка за бољи свет – (пре)обликовање културне дипломатије за стабилан и безбедан свет у Црноморском региону“.


Скуп је отворио Владан Вукосављевић, министар за културу и информисање Републике Србије.

Пек је наступио у својству потпредседника Одбора за културу, образовање и социјална питања ПС ЦЕС. У уводном обраћању Пек је подвукао значај културне дипломатије за подстицање мира и стабилности у читавом свету. Указао је да су културна сарадња, интеркултурни дијалог, заштита културне баштине питања којима се бавила Парламентарна скупштина у препорукама и извештајима које је усвојила. Пек се заложио за развој културних рута и важност праћења нових трендова у култури и туризму, као што је развој нових пројеката Пута свиле; изградњу мрежа сарадње и развијање заједничких пројеката у области културе; кампању подизања свести, која се фокусира на значај културне баштине ширег Црноморског региона; јачање регионалне сарадње у области нематеријалне културне баштине, која има за циљ истраживање и очување фолклора и традиције Црноморског региона; развијање и спровођење заједничких пројеката у области крстарења, поморског, руралног, културног, велнес и бањског туризма у Црноморском региону.

Подвучен је значај који културни и креативни сектори имају за регионални, социјални и економски развој у Црноморском региону.

На крају састанка усвојена је Београдска Декларација министара културе Организације за Црноморску економску сарадњу.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1