1. новембар 2018. Чланови Посланичке групе пријатељства са Турском са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

1. новембар 2018. Чланови Посланичке групе пријатељства са Турском са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске

Четвртак, 1. новембар 2018.

Економска сарадња Србије и Турске све интензивнија

У Дому Народне скупштине председник Посланичке групе пријатељства са Турском проф. др Зоран Драгишић данас је одржао састанак са делегацијом Одбора за спољне послове Велике народне скупштине Турске, која борави у званичној посети Републици Србији, а коју предводи председник Одбора Волкан Бозкир.


На самом почетку састанка Драгишић је пожелео добродошлицу пријатељима и колегама из Турске, истичући важност добрих односа и међусобне подршке двеју земаља. Навео је да је економска сарадња Србије и Турске у порасту, додајући да Турска постоје све важнији партнер Републике Србије, на том пољу. Председник ПГП, истакао је и одличну политичку сарадњу, која се заснива и на чврстим везама председника држава, а додао је и да се Србија никада није двоумила да подржи Турску у изазовним ситуацијама и да Турска у Србији има искреног пријатеља.

Бозкир се захвалио на гостопримству које је пружено делегацији у дводневној посети, а које су осетили на састанцима са званичницима Републике Србије. Он је навео да Србија и Турска имају стратешко партнерство, које се мора неговати и да поред учесталих сусрета председника две државе, треба интензивирати виђења на парламентарном нивоу, барем два пута годишње.

Присутни су разговарали и о питању Косова и Метохије, где је Драгишић истакао да се мора наћи одрживо решење за Албанце и Србе који живе на том подручју, јер ако се успостави само технички споразум, онда стране нису дале све од себе. Бозкир је навео да Србија као највећа земља Западног Балкана има веома важну улогу за успостављање и одржавање мира, те да се у тој улози одлично сналази.

Саговорници су се сложили да треба ојачати сарадњу на пољу образовања, како би дошло до интензивније размене студената, а било је речи и о градњи аутопута Београд – Сарајево, за који су се присутни сложили да није само инфраструктурни пројекат, већ пут који јача културне везе.

Састанку је присуствовао и Александар Чотрић, који је за крај састанка, навео да се дух Турске и даље осећа у Србији, када су у питању култура и језик, наводећи за пример делове града Београда, који и даље носе називе пореклом из турског језика.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1