13. јун 2019. Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски у разговору са делегацијом Парламента Републике Француске

13. јун 2019. Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски у разговору са делегацијом Парламента Републике Француске

Четвртак, 13. јун 2019.

Дубравка Филиповски разговарала са делегацијом француског Парламента

Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски састала се, у Дому Народне скупштине, са делегацијом Парламента Републике Француске, коју предводи Жак Мер, заменик председника Одбора за спољне послове.


Дубравка Филиповски је француску делегацију упознала са три спољнополитичка приоритета Србије, а то су пуноправно чланство у Европској унији, регионална сарадња и наставак дијалога између Београда и Приштине.

Она је нагласила да је чланство у ЕУ стратешко опредељење Србије, које гарантује реформе и стабилност демократских институција и кроз усклађивање законодавства са европским стандардима, гарантује бољитак за грађане Србије. Током састанка упознала је делегацију Француске са изазовима са којима се Србија сусреће по питању нерешеног статуса јужне српске покрајине и поздравила иницијативу председника Републике Француске Емануела Макрона и немачке канцеларке Ангеле Меркел за проналажење решења за поновно покретање дијалога између Београда и Приштине.

Говорећи о унапређењу међупарламентарне сарадње Филиповски је истакла да је 141. заседање Интерпарламентарне уније, које ће у октобру бити одржано у Београду, изузетна прилика за низ билатералних састанака Француске и Србије, на маргинама.

Жак Мер, заменик председника Одбора за спољне послове француског Парламента сматра да Србија треба да остане посвећена европском путу и спровођењу реформи, као и унапређењу међупарламентарне сарадње, посебно између парламената земаља чланица Европске уније и парламената Западног Балкана.

Истакао је и да ће Париз предложити укључивање парламената Западног Балкана у Берлински процес, што до сада није био случај, и што је представљало недостатак овог процеса.

Говорећи о статусу Косова и Метохије Мер је нагласио да Француска не подржава статус замрзнутог дијалога, те је поздравио иницијативу председника Макрона и канцеларке Меркел за проналажење решења кроз дијалог.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја