27. мај 2019. Друго заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине

27. мај 2019. Друго заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине

Понедељак, 27. мај 2019.

Друго заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине, тема и Косово и Метохија

Друго заседање Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине одржано је данас у Свекинеском народном конгресу, а у оквиру заседања посебна пажња посвећена је поштовању међународног права, очувању територијалног интегритета и суверенитета, и у том контексту питању Косова и Метохије. Разматрани су потенцијали даљег развоја пројеката у области привреде и инфраструктуре и размењена искуства у области пољопривреде, екологије, науке, образовања и културе.


Рад заједничке парламентарне Комисије отворили су копредседници – потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић и потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Цао Ђианминг.

Арсић је истакао да рад Комисије потврђује и учвршћује обострану посвећеност свеобухватном стратешком партнерству Србије и Кине, као и да је циљ Комисије рад на унапређивању развоја две земље и потврђеног „челичног“ пријатељства, о чему је постигнута сагласност лидера две земље Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Арсић се захвалио на принципијелној и континуираној подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије по питању Косова и Метохије на основу међународног права и ауторитета Кине унутар међународних организација и институција.

Изразио је задовољство због интензитета размене посета на највишем нивоу, подсећајући да је у последњих пет година остварено тринаест узајамних посета на нивоу председника држава, председника парламената и влада. Арсић је истакао и да сегмент економске сарадње представља кључ и основ за укупне билатералне односе, посебно имајући у виду повезаност економије и свих других видова сарадње на билатералном плану. Он је изразио уверење да је ова Комисије потврдила свој значај за унапређење односа две представничке и законодавне институције и то кроз свестрану сарадњу радних тела, посланичких група пријатељства и делегација у међународним парламентарним институцијама.

Потпредседник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине Цао Ђианминг је у контексту питања од виталног интереса за обе земље, истакао да кинеска страна цени то што се Србија доследно придржава политике „једне Кине“, као и да Кина поштује територијални интегритет Србије, посебно по питању Косова и Метохије. Нагласио је и да кинеска страна поштује самостално изабрани развојни пут Србије.

Указао је на пријатељство и партнерство између Кине и Србије, које се развија на принципу равноправности и подсетио да су председници две земље окарактерисали ниво билатералних односа као „челично пријатељство“. Истакао је да је сарадња донела бројне конкретне резултате, нарочито у областима инвестиција, изградње инфраструктуре, као и у областима културе и туризма, те подсетио да је Србија била међу првим земљама у региону источне и централне Европе која је покренула економску сарадњу са Кином у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Цао је подвукао значај сарадње у области иновација као покретача нове фазе у развоју билатералних односа.

У раду Комисије са стране Народне скупштине, поред потпредседника Народне скупштине и копредседавајућег Комисији Верољуба Арсића, учествују председник Одбора за спољне послове и председник Посланичке групе пријатељства са Народном Републиком Кином проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић, председник Одбора за здравље и породицу др сци. мед. Дарко Лакетић, председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић и заменик председника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Љубиша Стојмировић.

Током заседања, парламентарци су се сложили у оцени да дипломатија мора ићи у правцу развоја односа и сарадње заснованог на принципу равноправности, кроз позитивну интеракцију са светом. Дискутовано је и о парламентарној подршци даљем развоју билатералне економске сарадње, кроз конкретне пројекте у домену привреде и инфраструктуре. Истакнути су резултати Другог међународног форума иницијативе „Појас и пут“, за коју је обострано констатовано да може представљати замајац просперитету свих држава учесница, а са обе стране су изнети нови пројекти и парламентарна подршка у областима развоја инфраструктуре, енергетике и пољопривреде.

Председник Одбора за здравље и породицу и Комисије Народне скупштине Републике Србије за истрагу последица НАТО бомбардовања 1999. године по здравље грађана Србије, као и утицај на животну средину Дарко Лакетић је истакао да очување животне средине, еколошка заштита и санирање штетних последица по животну средину представљају приоритете за Србију, на законодавном плану као и у домену размене искустава. Он је обавестио о активностима Србије у домену рада на „Циљевима одрживог развоја“, посебно у области заштите вода.

Дискутовало се о улози парламената у унапређењу сарадње у областима науке, образовања и културе, о дијалогу традиција и култура и пројектима актуелног савременог стваралаштва. Посебна пажња посвећена је заштити културне баштине на територији Косова и Метохије.

Закључујући рад заседања Комисије, парламентарци су се сложили да досадашња сарадња представља одличну основу за даље унапређење и интензивирање сарадње у будућности. Обе стране су се сагласиле да ће међупарламентарна сарадња наставити да пружа специфичан допринос даљем јачању свеобухватног стратешког партнерства две земље у свим областима.

Видео (1)

Понедељак, 27. мај 2019. | изјава потпредседника Народне скупштине и копредседавајућег Комисији Верољуба Арсића поводом Другог заседања Комисије за сарадњу Народне скупштине и Свекинеског народног конгреса Народне Републике Кине 27.05.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 17. јануар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја