Уторак, 10. фебруар 2009.

Друга седница Одбора за развој и економске односе са иностранством

Одбор за развој и економске односе са иностранством је на седници одржаној 10. фебруара разматрао предлоге закона о спољнотрговинском пословању, о престанку важења Закона о фонду за осигурање и финансирање спољнотрговинских послова, о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Румуније о економској, научној и техничкој сарадњи, као и Предлог закона о потврђивању Споразума између Краљевине Белгије и Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, бивше југословенске Републике Македоније, Републике Молдавије, Црне Горе, Републике Србије и Мисије привремене управе УН на Косову у име Косова у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 о привилегијама и имунитетима Секретаријата Споразума о слободној трговини у централној Европи.



Одбор за развој и економске односе са иностранством је на седници одржаној 10. фебруара разматрао предлоге закона о спољнотрговинском пословању, о престанку важења Закона о фонду за осигурање и финансирање спољнотрговинских послова, о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Румуније о економској, научној и техничкој сарадњи, као и Предлог закона о потврђивању Споразума између Краљевине Белгије и Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, бивше југословенске Републике Македоније, Републике Молдавије, Црне Горе, Републике Србије и Мисије привремене управе УН на Косову у име Косова у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 о привилегијама и имунитетима Секретаријата Споразума о слободној трговини у централној Европи. Одбор је такође размарао и позив за учешће на семинару за званичнике из Србије из области економског и трговинског менаџмента под покровитељтвом Министарства трговине Народне Републике Кине, који се одржава у Кини од 4. до 17. марта 2009. године.

У име предлагача, члановима Одбора предлоге закона представили су представници Министарства економије и регионалног развоја. Предлогом закона о спољнотрговинском пословању врши се услађивање домаћег закондавства са прописима Светске трговинске организације и европске уније, а Предлогом закона о престанку важења Закона о фонду за осигурање и финансирање спољнотрговинских послова повећева се ефикасност извоза и преносе надлежности са овог тела на Агенцију за осигурање и финансирање извоза. Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Румуније о економској, научној и техничкој сарадњи представља билатерални споразум којим се даље јача сарадња између Републике Србије и Републике Румуније као чланице Европске уније, док Предлог закона о потврђивању Споразума између Краљевине Белгије и Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, бивше југословенске Републике Македоније, Републике Молдавије, Црне Горе, Републике Србије и Мисије привремене управе УН на Косову у име Косова у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 о привилегијама и имунитетима Секретаријата Споразума о слободној трговини у централној Европи представља типичан технички споразум којим се регулишу права и обавезе запослених у Секретаријату и саме земље домаћина тј. Краљевине Белгије.

Након краће расправе чланови Одбора прихватили су већином гласова све предлоге закона у начелу.

У наставку рада, чланови Одбора одлучили су да узму учешће на семинару из области економског и трговинског менаџмента под покровитељтвом Министарства трговине Народне Републике Кине, који се одржава у Кини од 4. до 17. марта 2009. године. Договорено је да делегацију Одбора чини пет чланова.

Седници је председавао председник Одбора Милош Јевтић.


Одбори везани за ову активност



Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1