Уторак, 30. октобар 2012.

Друга седница Одбора за Косово и Метохију

На седници одржаној 30. октобра, чланови Одбора за Косово и Метохију информисани су о досадашњем току дијалога са привременим институцијама самоуправе у Приштини.


Министар спољних послова Иван Мркић подсетио је на активности које Србија предузима како би се на међународном плану онемогућило да Косово уђе у ред суверених држава и спречило његово даље признавање. Министарство подржава активности нашег преговарачког тима и свим средствима браниће наше интересе.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин указао је на тешку ситуацију за Србе на северу Косова и Метохије, коју карактеришу учестало насиље и убиства, бесправна хапшења, напади на имовину и онемогућавање кретања, што је последица појачаних притисака  уочи почетка преговора Београда и Приштине.
Саветник председника Србије Марко Ђурић рекао је да платформа о Косову и Метохији у овом моменту носи ознаку државна тајна, али да ниједан принцип за вођење преговора Београда и Приштине неће бити сакривен од јавности. Нагласио је да ће Народна скупштина Србије и најшира јавност бити у прилици да се упознају са свим кључним параментрима и принципима везаним за будуће преговоре.
Ђурић је оценио да је наставак дијалога Београда са Приштином обострано значајан за даље интеграције читавог региона у Европску унију, али да ће се притом полазити од националних и државних интереса и неће бити учињен ниједан уступак на штету државног суверенитета.
Директор Канцеларије за стручне и оперативне послове у преговарачком процесу Дејан Павићевић обавестио је чланове Одбора о томе докле се стигло у примени закључених договора и споразума.
Чланови Одбора изнели су мишљење да Србија мора да води активну политику и предупреди неке активности које би у преговарачком процесу ишле њој на штету. Интересујући се за садржину нове платформе о Косову и Метохији, оценили су најважнијим питање да ли ће у њој бити утврђена нова политика према Покрајини или ће се тежити „замрзавању конфликта, а не његовом решавању“.
Чланови Одбора указали су да међународна заједница врши појачан притисак да Србија призна независно Косово, као и да су посете највиших европских и америчких званичника усмерене у том правцу.
Чланови Одбора већином гласова одлучили су да Народној скупштини упуте предлог да се формира анкетни одбор који би истражио све недозвољене радње везане за ненаменско трошење буџетских средстава на Косову и Метохији од 2000. године до данас.
Одбор је закључио да убудуће се све његове седнице стенографишу и снимају.
Седници је председавао Милован Дрецун, председник Одбора.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја