10. март 2015. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2015. години

10. март 2015. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2015. години

Уторак, 10. март 2015.

Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2015. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2015. години, за уторак, 10. март 2015. године, са почетком у 10.00 часова.


За ову седницу председница је утврдила дневни ред са једном тачком и то: Обраћање Народној скупштини њене екселенције госпође Ан Брасер, председнице Парламентарне скупштине Савета Европе.

По завршетку обраћања председнице Парламентарне скупштине Савета Европе Ан Брасер народним посланицима, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2015. години.


ПРИВРЕМЕНЕ СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ

(нередиговане и неауторизоване)

(Седница је почела у 10.00 часова. Седницом председава Маја Гојковић, председник Народне скупштине.)
*
* *

ПРЕДСЕДНИК: Поштоване даме и господо, поштовани народни посланици, отварам Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2015. години.
Као што вам је познато, ову посебну седницу сазвала сам да би се Народној скупштини обратила Њена Екселенција, госпођа Ан Брасер, председница Парламентарне скупштине Савета Европе.
Част ми је да у име народних посланика и у своје име, поздравим Њену Екселенцију госпођу Ан Брасер, а поред ње, поздрављам и остале чланове делегације Њену екселенцију Тима Картрајта, шефа Мисије Савета Европе, Артермија Картенка, заменика шефа Кабинета председнице Ан Брасер и Јавхенија Кжижановског, саветника председнице Ан Брасер.
Сада молим Њену Екселенцију госпођу Ан Брасер, да узме реч.
АН БРАСЕР: Хвала вам.
Поштована председнице Скупштине, поштовани посланици, даме и господо, сада ћу говорити на свом језику, а ово је све што знам да кажем на српском, уз вашу дозволу наставићу да говорим на енглеском, уз помоћ преводиоца.
Задовољство ми је и имам посебну привилегију да вам се данас обратим. Ово је моја друга посета овом региону. Пре две недеље сам била у Загребу, а сутра идем у Сарајево. Веома сам захвална председници Народне скупштине, Маји Гојковић, што ме је позвала у Србију и што ми је омогућила прилику да вам се данас обратим као председница Парламентарне скупштине Савета Европе.
Желим да се вама захвалим што сте дошли на ову седницу, јер знам да је ово посебна седница и знам шта то значи за парламентарце да раде додатно. Тако да вам се захваљујем што сте овде данас. За мене је јако важно да обиђем различита места како би боље упознала цео регион, сваку земљу посебно и посебно да остварим личне контакте, јер политика се своди на особе, то јесу особе, то јесу људска бића, тако да су ти лични контакти јако важни, али не само лични односи са политичарима већ и са цивилним друштвом. Сусрела сам се са представницима цивилног друштва јуче. Тако рећи сам имала прилику да одржим једно предавање на Универзитету и за мене је важно да имам контакт са академским грађанима и са младима.
Ваша земља је млада чланица Савета Европе, с обзиром на то да сте се придружили не тако давно, пре неких 12 година, међутим, ако погледамо промене које су се од тада десиле, огромне су. Данас је Србија стабилна, демократска, више етничка и више културална држава. Она је земља кандидат за чланство ЕУ. Такође, она је важан играч на европској сцени, с обзиром да је председавајући у ОЕБС-у и она је такође један од главних чинилаца у региону где имате огромну одговорност.

1/2 ЈЈ/СМ

Оно што је можда још важније јесте да Србија дели вредности пан европске заједнице и највише стандарде у области људских права, владавине права и демократије.
Даме и господо, промене о којима сам управо говорила су веома важне за Србију, посебно за грађане ваше земље који морају бити у могућности да имају користи од високих стандарда које Савет Европе пружа у области демократије, људских права и владавине права.

2/1 ВС/МЈ 10.05 – 10.10

Желела бих да похвалим власти у Србији, као и политичке актере што су одлучно започели процес реформи. Велики напредак сте постигли у јачању ваших демократских институција, реформи, изборног система и правосуђа, борбе против корупције, која подрива нашу демократију, тако да заиста морамо да се боримо против ње у свим нашим земљама.
Такође, сте остварили велики напредак у јачању локалне самоуправе, као и у остваривању права мањина.
Поносна сам на то што су тела Савета Европе, укључујући и нашу Парламентарну скупштину, у многоме допринели постизању ових великих резултата.
Прошле седмице је Комитет министара Савета Европе разматрао сарадњу између Србије и Савета Европе и на основу постигнутог напретка је донео одлуку да обустави то редовно процењивање засновано на дијалогу. Ово је једна позитивна вест и заиста је свим срцем поздрављам и желим да вам још једном честитам на томе.
Међутим, дозволите ми да вам ипак предочим и неки савет. Србија, демократска држава заснована на људским правима и владавини права је увек нешто на чему морамо да радимо. Слободу коју имамо, не можемо да узмемо здраво за готово, тако да морамо да уложимо велики напор, јер увек можемо боље у свим државама чланицама Савета Европе.
Не смете да станете на пола пута у процесу реформи, без обзира на све што сте урадили, сви политички чиниоци се морају укључити у постизање заједничког циља, а то је да се ојача демократија у Србији, да се одржи владавина права и да се гарантује заштита људских и мањинских права у складу са највишим европским стандардима.
Нагласила бих неколико приоритетних области.
Реформа правосуђа треба да настави да се одвија на темељима већ постигнутих резултата, посебно како би се остварила већа ефикасност судова, смањила кашњења у судским процесима и обезбедило спровођење пресуда, донетих на националном нивоу.
Треба наставити са реформама у циљу јачања плурализма медија и повећања транспарентности власништва над медијима.
Недавно усвојени закони о медијима представљају одговарајући законски оквир. Њихово спровођење сада треба да буде на првом месту, најважнији приоритет. Новинари морају бити имуни на притисак и на непримерене утицаје, истовремено поштујући начела професионалне етике у свом раду.
Не постоји слобода без одговорности.
Треба наставити остваривање мањинских права на темељу доброг законодавног оквира који већ постоји. Потребно је даље унапредити делотворно спровођење законодавства у области борбе против дискриминације.
Потребно је јачати подршку независним телима која имају надзорну улогу, пошто она већ играју активну и позитивну улогу у заштити и унапређењу људских права, као и у контроли рада Владе.
Ми, као парламентарци, једна од наших дужности јесте да контролишемо рад Владе, без обзира да ли смо у владајућој странци или опозицији.
Њихово сазнање и препорука, треба пажљиво размотрити и адекватно применити. У свим овим, као и у многим другим областима, Савет Европе пружа драгоцену стручну помоћ и подршку.
На располагању вам такође стоје коизвестиоци и мониторинг Комитета Парламентарне скупштине, који вам могу пружити политичку подршку.


2/2 ВС/МЈ

Такође, бих нагласила да су ове реформе од суштинског значаја за европске интеграције Србије. Да би сте успели, неопходно је да имате све адуте на својој страни.
Све земље у региону пролазе или су прошле кроз процес европских интеграција. Неке су напредније и већ су се придружиле ЕУ и стога су сарадња и размена искуства важни.
Знам, госпођо председнице да ви обилазите своје суседне земље, своје колеге, председнике парламената суседних земаља, што је такође јако важно.

3/1 ДЈ/ЦГ 10,10-10,15

Тако да, не устручавајте се да учите од својих суседа и да са њима делите своје искуства. Удруживањем снага можете много брже напредовати на путу ка ЕУ.
Даме и господо, уважене колеге, поделила бих са вама нека размишљања о изазовима са којима наша организација мора да се суочи, који захтевају координисани одговор свих држава чланица.
Први изазов који бих поменула је супротстављање испољавању екстремизма. Недавни терористички напади у Данској и Француској су продрмали правне темеље наших друштава. Не сме бити оправдања за тероризам и дужност је наше организације да допринесе проналажењу делотворног одговора на овакву претњу.
Тероризам је несумњиво највидљивија и најопаснија претња са којом се наше друштво мора суочити. Ипак, данас у Европи постоје и неке друге претње које су далеко мање очигледне на први поглед иако имају разарајуће последице, оне подривају саме темеље наших демократских друштава.
Популизам буја, расте, разорно је и понекад запаљива реторика је све присутнија у политичком дискурсу. Говор мржње постаје све распрострањенији нарочито на интернету. Дозволите ми да у овом контексту нагласим следеће – политичари имају посебну одговорност да промовишу толеранцију и поштовање. Све демократске политичке снаге се морају јасно залагати против разорне популистичке реторике, нетолеранције и говора мржње. Морамо остати уједињени упркос свим нашим политичким различитостима, морамо остати уједињени и снажно штитити своје вредности од опасности и екстремизма.
Парламентарна скупштина је сада спремна да одговори на овај изазов. У јануару 2015. године, дакле пре два месеца смо формално покренули парламентарни савез против мржње. То је једна паневропска политичка платформа за борбу против расизма, мржње, нетолеранције, као и за промовисање суживота, заједничког живота. Са задовољством ишчекујемо учешће парламената Савета Европе у овом пројекту.
Други изазов који би нагласила је регионална сарадња. Регионална стабилност је кључна за европску перспективу овог региона. Не тако давно, овај регион је био поприште разарајућих ратова који су за последицу имали хиљаде жртава, разорених породица, избеглих и несталих лица. Једини начин да се зацеле ратне ране и изнедри помирење јесте унапређење дијалога и сарадње.
Европске интеграције се последњих 60 година темеље на истим овим принципима, остварити правду за прошле догађаје са једне стране и удружити снаге у проналажењу заједничких решења за заједничке изазове, са друге стране.
Нема одрживог мира без правде и нема правде без истине. Наша је дужност да говоримо истину, да осуђујемо гнусне ратне злочине који су почињени током сукоба 90-тих и да покажемо политичку посвећеност извођењу одговорних пред лице правде.
Нагласила бих, не сме бити некажњавања за кршење људских права, некажњавања посебно када су у питању ратни злочини, злочини против човечности. Због тога данас када се последњи процеси Хашког трибунала приводе крају, све земље у региону треба да појачају напоре на националном нивоу и да омогуће правду, истину и надокнаду штете за жртве.
Такође, добра сарадња са Хашким трибуналом је од суштинског значаја за окончање суђења која су у току. Сарадња Србије са Хашким трибуналом је добра. Подстичем ваше власти да наставе да се крећу у истом правцу.

4/1 ГД/ВЗ 10.15-10.20


Истовремено, неопходна је јасна опредељеност политичара како би се пронашла заједничка решења за проблеме са којима се земље у региону суочавају. Пре свега мислим на потребу да се нађу одржива решења за избеглице које су расељене током сукоба. Активности на овом плану су недавно повећане и желим да похвалим политичаре Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије на њиховој политичкој посвећености у оквиру такозваног Сарајевског процеса.
Питање несталих лица такође треба да остане кључни приоритет. Учињен је напредак на овом плану који је заиста за похвалу и поздрављам усвајање Декларације о улози државе у решавању питања особа несталих услед ратних сукоба и кршења људских права, коју су потписали председници Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије у августу месецу прошле године. Оваква посвећеност на највишем политичком нивоу треба да подстакне даљи напредак.
На крају, када говоримо о регионалној сарадњи, морам да поздравим позитиван развој догађаја у дијалогу између Београда и Приштине. Први споразум о принципима који уређују нормализацију односа је био кључна тачка у овом процесу и уверена сам да ће у будућности остварен још већи напредак, јер заиста потребан нам је још већи напредак.
Као што знате, активности у Савету Европе на Косову се спроводе у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Наш главни циљ је да обезбедимо да сви европски грађани, наглашавам сви, без изузетка, уживају стандарде у области људских права, демократије и владавине права. наше активности сарадње на Косову су у складу са овим циљем и поздрављам конструктивна приступ Србије овом питању који је омогућио нашој организацији да покрене низ пројеката на Косову.
На крају, али ништа мање важне, питање кризе у Украјини. Ово је вероватно један од најозбиљнијих изазова са којим се у Европи данас морамо суочити. Ова криза се не сме решавати војним путем. Недавно постигнут Споразум у Минску даје трачак, наде, али то је ипак само трачак, али хајде да дамо шансу миру, јер нам је мир неопходан у Украјини како бисмо је подржали да оствари неопходне услове за изградњу једне стабилне, демократске државе, засноване на владавини права.
Као што знате, Савет Европе има неопходне механизме и експертизу, стручност да подржи ове реформе. Сада спроводимо један нови акциони план за период од 2015. до 2017. године, за подршку реформама у области људских права, владавине права и демократије. Истовремено морамо наставити да радимо на европском и међународном плану како бисмо заштитили основне принципе међународног права.
Поштовање територијалног интегритета је основни принцип међународног права. границе се не могу мењати једнострано или силом. Све државе чланице морају поштовати ове принципе. Баш из тог разлога Парламентарна скупштина Савета Европе је донела одлуку да уведе и продужи санкције делегацији Русије на последњем заседању.
Неки чланови Парламентарне скупштине, укључујићи и чланове делегације Србије, нису подржали овакав приступ.
Као председник Парламентарне скупштине морам да поштујем начин гласања свих чланова парламентарне скупштине, али исто тако моја улога је да се постарам да се одлуке Парламентарне скупштине и спроводе. Бићу јасна, нисмо искључили делегацију Русије из рада Парламентарне скупштине. Дакле, потврдили смо им мандате како бисмо могли да радимо са њима и на проналажењу решења за кризу у Украјини.

4/2 ГД/ВЗ

И даље смо спремни да започнемо озбиљне, конструктивне разговоре са члановима делегације Русије. Међутим, ја сам се састала са председником руске Думе три пута у последњих неколико месеци.

5/1 БД/ЛЖ 10.20 – 10.25

Међутим, биће тешко наставити овај дијалог, пошто смо баш недавно обавештени да је делегација Русије донела одлуку да прекине све контакте са Парламентарном скупштином Савета Европе до краја 2015. године.
Жао ми је због овакве одлуке. Надам се да ћемо наћи начине да одржимо комуникацију. Као председница Парламентарне скупштине истражићу све могућности за остваривање дијалога путем парламентарне дипломатије и заиста рачунам на подршку свих чланова Парламентарне скупштине, како бисмо постигли успех.
Хвала вам на вашој подршци и помоћи, јер заиста не можемо себи дозволити тај луксуз да не разговарамо једни с другима.
Уважени посланици Народне скупштине, даме и господо, пред нама су велики изазови и у мом данашњем обраћању сам могла да се усредсредим само на нека од питања са којима се морамо ухватити у коштац, која морамо решити, али не смемо да одустанемо. Као изабрани политичари који представљају 820 милиона Европљана имамо политичку дужност да радимо заједно и да пронађемо решења. Људска права, демократија и владавина права нису ни лево, ни десно, нити у центру.
Када је у питању заштита основних права наших грађана, морамо бити уједињени. Биће ту потешкоћа на путу и до сада је било потешкоћа и предстоји нам доста посла, али сам уверена да ћемо успети, јер ми морамо да успемо. Немамо другог избора. Заједно можемо променити ствари, наглашавам заједно.
Хвала вам на вашој подршци.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем Њеној Екселенцији на обраћању.
Закључујем Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2015. години.
Наставак Прве седнице Првог редовног заседања је у 11,00 часова.

(Седница је завршена у 10,25 часова.)

Видео (1)

Уторак, 10. март 2015. | Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2015. години 10.03.2015.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
понедељак, 26. октобар

Цео календар догађаја