28. април 2014. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

28. април 2014. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Понедељак, 28. април 2014.

Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2014. години, за понедељак, 28. април 2014. године, са почетком у 15.15 часова.


За ову седницу председница је утврдила дневни ред са једном тачком и то: Обраћање Народној скупштини баронице Кетрин Ештон, високе представнице Уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседнице Европске комисије.
Председница Народне скупштине Маја Гојковић обавестила је народне посланике да седници присуствују и шеф Делегације Европске Уније у Београду Мајкл Давенпорт, директор Дирекције за Западну Европу, Западни Балкан и Турску у Европској служби за спољне послове Фернандо Ђентилини, председник Владе Републике Србије Александар Вучић, амбасадори земаља чланица Европске Уније у Београду и представници делегације Европске уније у Београду.

По завршетку обраћања високе представнице Уније за спољне послове и безбедносну политику и потпредседнице Европске комисије, баронице Кетрин Ештон народним посланицима, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2014. години.СТЕНОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ

(Седница је почела у 15.35 часова. Председава Маја Гојковић, председник Народне скупштине.)


ПРЕДСЕДНИК: Поштоване даме и господо, поштовани народни посланици, отварам Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2014. години.
Као што вам је познато, ову посебну седницу сазвала сам да би се Народној скупштини обратила Њена екселенција госпођа Кетрин Ештон, висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност и потпредседница Европске комисије.
Част ми је да у име народних посланика и у своје име поздравим Њену екселенцију Кетрин Ештон, а поред ње поздрављам и остале чланове делегације – Његову екселенцију Мајкла Девенпорта, шефа делегације Европске уније у Београду и Фернанда Ђентилинија, директора Дирекције за Западну Европу, Западни Балкан и Турску Европске службе за спољне послове.
Поздрављам председника Владе Републике Србије Александра Вучића. Такође, поздрављам амбасадоре земаља чланица Европске уније у Београду, као и представнике делегације Европске уније у Београду, који ову седницу прате са галерије Велике сале Дома Народне скупштине.
Сада молим Њену екселенцију, госпођу Кетрин Ештон, да узме реч.
КЕТРИН ЕШТОН: Господине председниче Владе, госпођо председнице Скупштине, уважени посланици, хвала вам пуно на заиста дивном дочеку данас.
Велика ми је част да вам се обратим као посланицима у новом сазиву српске скупштине и то малтене одмах пошто сте добили мандате. Знам да имате изузетно важну улогу током трајања овог сазива, током трајања ваших мандата, да приведете крају суштинске реформе у својој земљи.
Обим новог законодавства који ћете разматрати и о ком ћете расправљати верујем да нема преседана. Такође, имаћете све већу улогу у праћењу адекватне примене закона које усвојите. Желим вам пуно успеха у том послу који ћете обављати.
Када је премијер Вучић дошао у Брисел у јануару, да бисмо отпочели преговоре о приступању Србије Европској унији, говорио је врло емотивно када је видео заставу Србије поред осталих застава, земаља чланица Европске уније, и о томе како се он осећао и ви заједно са њим и о томе како је то најважнији тренутак у историји Србије по окончању Другог светског рата.
Господине председниче Владе, мислим да сте били потпуно у праву што сте се тако осећали и што сте били тако поносни. Србија је одувек део Европе и сада ћете се придружити нама у Европској унији, што је почетак новог поглавља у нашим односима. Поглавља, уважени посланици, који ћемо исписати заједно.
Знам да ће бити пуно препрека на путу који треба да пређемо да бисте остварили циљ, а то је пуноправно чланство у Европској унији, и зато је значајно да све станке које су заступљене у овом дому, дакле све парламентарне странке, деле тај заједнички циљ приступања ЕУ.
Верујем, такође, да ви можете да будете пример осталима у региону и да им покажете шта је могуће остварити ако се вредно ради, ако имате право вођство, али и доношењем неких тешких одлука. И ми можемо да покажемо да ће вредан рад, вођство и одлучност да се направе ти тешки избори, те тешке одлуке бити препознати и признати у Европској унији, а и у широј међународној заједници.
Нема бољег доказа успешног односа који смо заједнички градили ових последњих година него што су резултати које сте ви постигли у нормализацији односа са Приштином.
Верујте ми, знам какве тешкоће имате пред собом да бисте направили успех који сте ви овде већ остварили, тако да морам да одам почаст и овој влади, као и претходној, на храбрости, политичкој зрелости и државничком приступу у дијалогу са Приштином. Данас Србију сви и свуда хвале због политичког вођства које сте показали у овом дијалогу, јер сте постали инспирација другима у региону, па и шире.
Србија је сада земља кандидат за приступање ЕУ, али ви сте нам и важан политички партнер. Пре свега, као што сам већ поменула, ви сте веома важни у овом региону. Ваш допринос бољој сарадњи и унапређењу односа са суседима, рекла бих, од кључног су значаја за стабилност целог Западног Балкана.
Сада сте наш партнер у процесу придруживања. Желим да кажем да се радујем вашој све већој улози коју ћете имати у неговању инклузивних и делотворних веза у региону, јер верујем да можете значајно да допринесете у пружању помоћи да Босна и Херцеговина изађе и одмакне се од тренутне политичке мртве тачке. Знам да је то високо на листи приоритета и господина премијера и његових посета на почетку мандата.
Друго, имате веома важну улогу као партнер у промовисању заједничких вредности наше добросуседске политике. Без икакве сумње, наша спољна политика у суседству била је на многим искушењима у протекле четири године, као никада раније, прво на југу, драматичним променама Арапског пролећа, почев од Туниса, преко Египта, Либије и Сирије, а наравно, скорије и услед догађаја на истоку, у Украјини. Посвећена сам да се спусте тензије, да се ангажујемо у суштинском и свеобухватном дијалогу, како бисмо изнашли трајно решење и постарали се да се донесе стабилна, просперитетна и демократска будућност за све грађане у Украјини.
Као треће, ви сте нам партнер са све већим значајем у међународној арени односа. Заиста честитам на вашем доприносу, вашој војној мисији EU NAVFOR ATALANTA у борби против пирата уз обале Африке и вашем доприносу мисијама ЕУ у Сомалији, а надамо се ускоро и у Малију.
Уважени посланици, понекад вам се то чине као сувише удаљена места, али безбедносни изазови су нешто што утиче на све нас, где год да су, и треба заједно да радимо да их превазиђемо. Године 2015. Србија ће преузети председавање ОЕБС-ом, што је јасан сигнал поверења међународне заједнице у вас и улогу коју ћете ту играти.
Госпођо председнице Скупштине, господине председниче Владе, уважени посланици, да кажем само неколико речи о процесу приступања ЕУ, што је заправо и основ наших односа. Већ знате да је то веома ригорозан процес и примењују се строги али правични услови. То је правило игре. То значи да се позабавимо неким суштинским питањима, пре свега вредностима и принципима на којима почива ЕУ, а то су учвршћивање истински демократског друштва, поштовање основних права и слобода изражавања.
У сржи целог тог процеса приступања је владавина права. Напредак у томе одређује брзину процеса придруживања, приступања ЕУ у целини и обезбеђује поштовање основних вредности и добра је потпора суштински демократском друштву.
Руку подруку са правном државом су и текући економски изазови с којима се сви ми у Европи суочавамо. То значи да кључни акценат треба ставити и на економско управљање, као и развој конкурентности, на економски раст, да бисмо имали одрживи развој. Србија жели повратак из кризе, као и цела Европа. Те економске реформе ће помоћи Србији, такође, да задовољи економске критеријуме за приступање ЕУ, заједно са привредом у целој ЕУ, да се отворе нова радна места и да се створе бољи социјални услови за све делове друштва.
Као што сам већ рекла, дијалог са Приштином је доживео велики успех и свеобухватна нормализација односа је сада кључни елемент процеса приступања Србије, тако да ћемо наставити са овим дијалогом. Надовезаћемо се на споразум постигнут 19. априла прошле године. Наставићемо са применом и да процес нормализације одмиче даље.
Наравно, по резолуцији ове скупштине из децембра 2013. године, као парламент имате изузетно важну улогу у томе да се што пре настави процес приступања. Ту је вредан допринос скупштинских одбора, тако да се радујемо што ћемо моћи да вам пружимо подршку у том раду.
Имала сам прилику да поразговарам о тим питањима са председником Републике Николићем, са председником Владе и са потпредседником Владе. То је у фокусу наших разговора цео дан. Дозволите да кажем вама, уважени посланици, да сам заиста импресионирана високим нивоом амбиције који је преовладавао данас међу вашим званичницима и вера у успех, у остваривање ових циљева, одлучност да се што пре ти циљеви остваре и да ти циљеви уживају подршку народа ове земље.
Дозволите још једном да нагласим да ћемо вам пружити подршку стручним саветима, да ћемо бити уз вас на сваком кораку који направите на том путу.
Уважени посланици, када је почео процес европских интеграција пре више од пола века, пуно људи је сумњало да то може икада да успе, али верујем да је ЕУ управо ојачала мир, безбедност и просперитет и постала је највећи интегрисани економски простор и трговински блок у целом свету. На почетку је било шест земаља оснивача, а сада их има 28. Зашто? Зато што их је привукло обећање узајамне користи коју ће ту имати демократије и владавине права заједно са поштовањем слободе избора суверених нација.
Како Србија сада почиње сопствени процес приступања ЕУ, честитам вам, уз вас сам и радујем се томе што ћемо вас поздравити као нашег партнера у ЕУ. Хвала.
ПРЕДСЕДНИК: Захваљујем Њеној екселенцији.
Закључујем Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2014. години.
(Седница је завршена у 15.50 часова.)
Видео (1)

Понедељак, 28. април 2014. | Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2014. години 28.04.2014.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
петак, 4. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја