26. јул 2012. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2012.години (ФОТО:Танјуг)

26. јул 2012. Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2012.години (ФОТО:Танјуг)

Четвртак, 26. јул 2012. 15:00

Друга посебна седница Народне скупштине Републике Србије у 2012. години

Председник Народне скупштине Републике Србије мр Небојша Стефановић сазвао је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2012. години за четвртак, 26. јул 2012.године. Седница је почела у 18,35 часова.


За ову седницупредседникНародне скупштине утврдио је следећи дневни ред:

1. Избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.

На почетку седнице, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић поздравио је представнике дипломатског кора и верских заједница и друге високе званице. Обавестио је народне посланике да је председник Републике Србије Томислав Николић, сагласно члану 112. став 1. тачка 3. Устава Србије, пошто је саслушао мишљење представника изабраних изборних листа, за кандидата за председника Владе предложио Ивицу Дачића.

Кандидат за председника владе Републике Србије Ивица Дачић изложио је програм и предложио састав будуће владе. Истакао је да ће основни циљвладе бити да ојача темељ нове Србије и да у остварењу тог циља окупи и обједини најумније људе.

Дачић је у експозеу поручио да ће приоритет нове владе бити економски опоравак и препород земље. Сви други кључни циљеви, као што су европска будућност Србије, решавање питања Косова и Метохије, регионална сарадња, борба против криминала и корупције, школство, здравствои друга зависиће од тога колико смо способни да обезбедимо економски опстанак наше земље. Због тога је неопходно да се постигне социјални договор између владе, запослених и послодаваца, са циљем да се установи економска политика која ће бити развојна и која ће допринети подизању животног стандарда осиромашених грађана Србије.

Србија треба да има јасну стратегију економског развоја, засновану на ономе што представља нашу компаративну предност, а то су, пре свега, пољопривреда и прехрамбена индустрија, енергетика и инфраструктура и од њих треба да почне нови инвестициони циклус, рекао је Ивица Дачић. Нова влада наставиће разговоре са ММФ, Светском банком и другим финансијским институцијама, али притом неће бити замрзавања плата и пензија, као ни приватизације јавнихпредузећа. Истакао је и да ће управљање јавним предузећима бити професионализовано и да ће владапреузети контролну улогу.

Мандатар је истакао да је циљ нове владе убрзање процеса европских интеграција, уз максималне напоре за добијањедатума за отпочињање преговора са Европском унијом и додао да ће дијалог Београда са Приштином бити настављен.

Дачић је рекао да Србија неће признати независност Косова и Метохије и да влада Србије жели нормализацију живота свих грађана на територији Косова и Метохије. Због тога је неопходнода се спроведе оно што је договорено у техничком дијалогу са Приштином, као и да се настави дијалог на политичком нивоу, уз учешће највиших државних функционера.

Мандатар је поручио да ће наша земља сарађивати са свим земљама света и да ће се залагати за безбедност, стабилност и добре односе у региону, подржавајући његову европску перспективу. Желимо добре односе са свима, уз узајамно поштовање суверенитета и територијалног интегритета сваке државе, нагласио је кандидат за премијера.

Један од циљева нове владе биће успостављање правне државе и владавине права, због чега морају бити отклоњене све негативне последице реформеправосуђа из претходног периода. Нова влада такође ће се залагати за ефикасну, системску и бескомпромисну борбу против криминала и корупције, као и за преиспитивање сумњивих приватизација.

Правда, једнакост за све, поготово за оне који су у временима транзиције остали без посла и прихода за живот, биће приоритет нове владе. Запослити и покренути Србију, отворити нова радна места, пронаћи начин да поново имамо своју производњу, у својим фабрикама, тиме ћемо се највишебавити, најавио је Дачић.

Кандидат за председника владе Ивица Дачић нагласио је да ће нова влада, свесна тежине ситуације у којој се Србија налази, спроводити свеобухватне друштвене реформе и радити на постизању широког политичког консензуса. Грађани наше земље очекују више правде, државу која им помаже и одлучну, одговорну и ефикасну владу која ће делити судбину читавог народа.

Истичући значај патриотизама и родољубља, осећај припадности, љубави и поштовања према својој држави Србији, кандидат за председника владе позвао је народне посланике да подрже избор нове владе Републике Србије.

Затим је мандатар Ивица Дачић предложио следеће кандидате за чланове владе Републике Србије и то: за председника владе и министра унутрашњих послова Ивицу Дачића, за првог потпредседника, задуженог за одбрану, безбедност, борбу против корупције и криминала и министра одбране Александра Вучића, за потпредседника Владе и министра рада, запошљавања и социјалне политике др Јована Кркобабића, за потпредседницу Владе за европске интеграције Сузану Грубјешић и за потпредседника Владе и министра спољне и унутрашње трговине и телекомуникација др Расима Љајића.

За министра финансија и привреде предложен је мр Млађан Динкић, за министра спољних пословa Иван Мркић, за министарку регионалног развоја и локалне самоуправе мр Верица Kалановић, за министра саобраћаја Милутин Мркоњић, за министра грађевинарства и урбанизма мр Велимир Илић, за министра правде и државне управе Никола Селаковић, за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Кнежевић, за министра просвете, науке и технолошког развоја проф. др Жарко Обрадовић,за министрку здравља проф. др Славицa Ђукић-Дејановић, за министра енергетике, развоја и заштите животне средине проф. др Зорана Михајловић, за министра културе и информисања Братислав Петковић, за министраприродних ресурса, рударства и просторног планирања проф. др Милан Бачевић, за министрку омладине и спорта проф. др Алиса Марић и за министра без портфеља др Сулејман Угљанин.

До краја дана Народна скупштина обавила је расправу о програму кандидата за председника владе и њеном саставу.

Пошто је Народна скупштина обавила расправу о јединој тачки дневног реда седнице, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић одредио је, као Дан за гласање, петак, 27.јул 2012.године, са почетком у 12 часова.

Дан за гласање

У Дану за гласање, 27. јула, народни посланици сујавном прозивком гласали о Предлогу за избор председника и чланова владе. Већином од 142 гласова народних посланика Народна скупштина изабрала је за председника Владе Републике Србије Ивицу Дачића и чланове Владе у предложеном саставу.

Председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић честитао је председнику и члановима Владе на избору и пожелео им успех у раду.

После избора, председник, потпредседниции министри у Влади положили су заклетву читањем текста утврђеног законом и потписали текст заклетве.

У току рада, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић обавестио је народне посланике да је Одбор за административно -буџетска и мандатно – имунитетска питања утврдиопрестанак мандата народним посланицима Бојану Пајтићу, Ружици Павловић-Ђинђић, Расиму Љајићу, Александру Вучићу, Велимиру Илићу, Зорани Михајловић - Милановић, Горану Кнежевићу, Ивици Дачићу, Јовану Кркобабићу, Славици Ђукић-Дејановић, Жарку Обрадовићу, Милутину Мркоњићу, Млађану Динкићу, Сузани Грубјешић и Верици Калановић и преложио Народној скупштини да констатује престанак мандата народним посланицима.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председник Народне скупштине мр Небојша Стефановић закључио је Другу посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у 2012. години.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
недеља, 5. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја