13. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције са известиоцем Европског парламента за Србију

13. јул 2016. Чланови Одбора за европске интеграције са известиоцем Европског парламента за Србију

Среда, 13. јул 2016.

Дејвид Мекалистер пренео охрабрујуће поруке члановима Одбора за европске интеграције

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером.


Председница Одбора Мариника Тепић захвалила је на посети и рекла да посете званичника Европске уније показују да Европа није изгубила интересовање за политику проширења.

„Народна скупштина и целокупна администрација Србије је у потпуности спремна за процес преговарања о чланству у ЕУ и зато је веома важна вест о отварању поглавља 23 и 24 на Међувладиној конференцији, која ће бити одржана 18 или 19. јула ове године“, истакла је председница Одбора.

Она истиче да је та вест посебно значајна и као порука грађанима Србије, имајући у виду да су странке које подржавају чланство Србије у ЕУ, добиле већину гласова на недавно завршеним изборима. Тепић истиче да би за Србију било важно да заједно са та два поглавља буде отворено и преговарачко поглавље 5, после чега би се процес преговарања интензивирао, пошто је администрација Србије спремна за отварање и следећих поглавља.

„Ми пажљиво пратимо унутрашња дешавања у Европској унији и брину нас исти проблеми са којима се земље чланице суочавају на унутрашњем и спољном плану, као што су питања миграција, економске кризе, заједничке борбе против тероризма и одлуке народа Велике Британије да напусти Европску унију“, рекла еј Тепић и изразила наду да ће ЕУ успешно решавати та питања, кроз дијалог и сарадњу, те да политика проширења неће бити доведена у питање.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер пренео је члановима Одбора јасне и оптимистичне поруке, пре свега да исход референдума у Великој Британији неће зауставити процес проширења и да је Западни Балкан, а посебно Србија на добром путу евроинтеграција , о чему сведочи и отварање поглавља 23 и 24.

Он је поручио и да је Европски парламент веома заинтересован за сарадњу са српским парламентарцима и позвао их да при сваком доласку у Стразбур иницирају сусрет јер, како је истако, у Стразбуру имају пријатеље.

Наташа Вучковић је изјавила да влада Републике Србије може да рачуна на подршку опозиције у свим пословима повезаним са евро интеграцијама, али и да ће инсистирати на инплементацији закона, након њиховог усклађивања са европским законодавством. Она сматра да је неопходно убрзати процес формирања владе, разрешити питање рушења бесправних објеката у београдској Савамали, а изразила је и незадовољство стањем у медијима.

Александар Стефановић је истакао да у Србији никада није била мања подршка јавности приступању Европској унији и указао да је неопходно јасније упознавање грађана са бенефитима које то чланство носи. Са друге стране Драган Шормаз каже да последња истраживања на тему евроинтеграција нису реални показатељ стања, јер су рађена за време такозваног Брегзита и пре отварања поглавља 23 и 24. Муамер Бачевац изразио је уверење да ће отварање тих поглавља позитивно утицати и направити велике помаке у Санџаку.

Састанку су присуствовали чланови и заменици Одбора Жарко Мићин, Наташа Вучковић, Младен Грујић, Драган Шормаз, Елвира Ковач, Душица Стојковић, Муамер Бачевац, Весна Марковић, Звонимир Ђукић, Александар Стефановић и Владимир Орлић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
четвртак, 23. јануар

Цео календар догађаја