Уторак, 6. април 2021.

Десета седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику

На седници Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, одржаној 6. априла 2021. године, размотрена је Основа за закључивање Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Заједничке декларације у вези са трилатералним приступом правилима о пореклу и Заједничке декларације о вези између Протокола о Ирској/Северној Ирској и Споразума о партнерству, трговини и сарадњи, ради давања сагласности за привремену примену Споразума до ступања на снагу, коју је поднела Влада.


Споразум је образложио Стеван Никчевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација. Он је истакао, да је закључивање Споразума веома битно, пре свега због јачања већ дуго постојеће економске сарадње. Навео је да економски односи између наше земље и Уједињеног Краљевства постоје 200 година уназад и да су у последње време доживели експанзију, нарочито од 2016. године, када је робна и укупна економска размена износила преко милијарду евра. Такође, навео је да је 2019. године, трговинска размена са УК износила око 557 милиона евра.

Према речима Стевана Никчевића, Србија остварује суфицит у робној размени са УК од 2016. године и додао, између осталог, да је 2019. године остварила суфицит у износу од 94 милиона евра. Када је реч о трговини услугама, може се рећи да је последњих година Уједињено Краљевство постало трећи партнер Србије и да је остварен суфицит у износу од 164 милиона евра.

Након детаљног образложења, Одбор је једногласно одлучио да да сагласност Влади Републике Србије за привремену примену основа за закључивање Споразума о партнерству, трговини и сарадњи између Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, Заједничке декларације у вези са трилатералним приступом правилима о пореклу и Заједничке декларације о вези између Протокола о Ирској/Северној Ирској и Споразума о партнерству, трговини и сарадњи, ради давања сагласности за привремену примену Споразума до ступања на снагу.
Седници је председавао председник Одбора Верољуб Арсић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова Одбора: Гојко Палалић, Бранимир Јовановић, Тихомир Петковић, Адријана Пуповац, Весна Стамболић, Снежана Петровић, Милош Банђур, Наташа Љубинковић, Соња Влаховић, Невенка Костадинова, Ана Белоица, Снежана Пауновић, Угљеша Марковић, Војислав Вујић и Мина Китановић.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 6. април 2021. | Десета седница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику 06.04.2021.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2