15. децембар 2014. Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

15. децембар 2014. Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Понедељак, 15. децембар 2014.

Десета седница Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години

Председница Народне скупштине Маја Гојковић сазвала је Десету седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години, за понедељак, 15. децембар 2014. године, са почетком у 10.00 часова.


Народна скупштина утврдила је следећи дневни ред:

1. Предлог закона о осигурању, који је поднела Народна банка Србије
2. Предлог закона о платним услугама, који је поднела Народна банка Србије
3. Предлог закона изменама и допунама Закона о заштити корисника финансијских услуга, који је поднела Народна банка Србије
4. Предлог закона изменама и допунама Закона о девизном пословању, који је поднела Народна банка Србије
5. Предлог закона изменама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, који је поднела Народна банка Србије
6. Предлог закона о измени и допуни Закона о извршењу и обезбеђењу, који је поднела група од 131 народног посланика
7. Листа кандидата за избор једног члана Националног просветног савета, који је поднео Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине

Народна скупштина усвојила је предлог народног посланика Зорана Бабића да се обави заједнички начелни претрес о предлозима закона из тачака 1, 2, 3, 4. и 5. дневног реда дневног реда седнице.
Пре преласка на рад по дневном реду седнице , Народна скупштина је сагласно члану 88. став 1. тачка 2. и став 3. и 4. Закона о избору народних посланика на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно – имунитетска питања констатовала да је престао мандат, пре истека времена на које је изабран, народном посланику Александру Јаблановићу даном подношења оставке. Сагласно Закону о избору народних посланика, извршиће се попуњавање упражњеног посланичког места у Народној скупштини.

У наставку рада Народна скупштина је започела заједнички начелни претрес о предлозима закона из тачака 1,2,3,4. и 5. дневног реда, односно Предлог закона о осигурању, Предлог закона о платним услугама, Предлог закона изменама и допунама Закона о заштити корисника финансијских услуга, Предлог закона изменама и допунама Закона о девизном пословању и Предлог закона изменама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма.

Предлоге закона, у име предлагача, образложила је представник предлагача гувернерка Народне банке Србије, др Јоргованка Табаковић.

До краја дана Народна скупштина закључила је заједнички начелни претрес о предлозима закона из тачака 1,2,3,4. и 5. дневног реда.

Другог дана, 16. децембра, пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно овлашћени представници посланичких група, народни посланици др Љиљана Косорић, мр Злата Ђерић, Александар Сенић, Наташа Вучковић и Милија Милетић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина започела је и до краја рада закључила начелни претрес о Предлогу закона о измени и допуни Закона о извршењу и обезбеђењу, који је поднела група од 131 народног посланика Посланичке групе Српска напредна странка. Предлог закона образложила је, у име предлагача, народна посланица Биљана Пантић Пиља.

До краја рада, Народна скупштина обавила је јединствени претрес о Листи кандидата за избор једног члана Националног просветног савета, који је поднео Одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине.

Трећег дана рада, 17. децембра, Народна скупштина започела је претрес у појединостима о Предлогу закона о осигурању, који је поднела Народна банка Србије.

Народна скупштина је, на основу Одлуке Републичке изборне комисије и на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала потврђивање мандата народној посланици Горјани Маринковић изабраној са Изборне листе АЛЕКСАНАДАР ВУЧИЋ – БУДУЋНОСТ У КОЈУ ВЕРУЈЕМО (Српска напредна странка, Социјалдемократска партија Србије, Нова Србија, Српски покрет обнове, Покрет социјалиста), након чега је новоизабрана народна посланица положила заклетву.

Председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Константин Арсеновић, поздравио је, у име народних посланика и у своје име, ученике Треће београдске гимназије који су пратили део седнице са галерије Велике сале.

До краја рада, Народна скупштина обавила је претрес у појединостима о Предлогу закона о осигурању, Предлогу закона о платним услугама, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о заштити корисника финансијских услуга, Предлогу закона о изменама и допунама Закона о девизном пословању и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, које је поднела Народна банка Србије.

Четвртог дана рада, 18. децембра, Народна скупштина започела је и закључила претрес у појединостима о Предлогу закона о измени и допуни Закона о извршењу и обезбеђењу, који је поднела група од 131 народног посланика.

Пре преласка на рад по дневном реду, председници, односно овлашћени представници посланичких група, народни посланици др Јанко Веселиновић, Зоран Бабић и мр Александра Јерков, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Пошто је Народна скупштина обавила претрес у начелу и појединостима о свим тачкама, председавајући седници, потпредседник Народне скупштине мр Игор Бечић, одредиo је четвртак, 18. децембар 2014. године, у 13.30 часова, као Дан за гласање о свим тачкама дневног реда Десете седнице Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години.

Дан за гласање

У Дану за гласање, Народна скупштина је већином гласова народних посланика усвојила Предлог закона о осигурању, Предлог закона о платним услугама, Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити корисника финансијских услуга, Предлог закона о изменама и допунама Закона о девизном пословању и Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, које је поднела Народна банка Србије.

Народна скупштина је у Дану за гласање усвојила и Предлог закона о измени и допуни Закона о извршењу и обезбеђењу, који је поднела група од 131 народног посланика.

У дану за гласање, Народна скупштина је већином гласова свих народних посланика изабрала проф. др Радета Дорословачког за члана Националног просветног савета.

У Дану за гласање, Народна скупштина је одлучивала о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током седнице, и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Резултати гласања:


1. Предлог закона о осигурању, у целини


2. Предлог закона о платним услугама, у целини


3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити корисника финансијских услуга, у целини


4. Предлог закона о изменама и допунама Закона о девизном пословању, у целини


5. Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању прања новца и финансирања тероризма, у целини


6. Предлог закона о измени и допуни Закона о извршењу и обезбеђењу, у целини


7. Листа кандидата за избор једног члана Националног просветног савета


Пошто је Народна скупштина обавила расправу и одлучивање о свим тачкама дневног реда, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Десету седницу Другог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2014. години.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1