11. март 2015. Учесници Конференције

11. март 2015. Учесници Конференције

Среда, 11. март 2015.

Десета конференција одбора за европске интеграције/послове земаља учесница процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи

У Дому Народне скупштине, 10. и 11. марта, одржана је Десета конференција одбора за европске интеграције/послове земаља учесница процеса стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи.


На Конференцији учествују делегације парламената Србије, Македоније, Црне Горе и Албаније. Делегације Косова* и Турске учествују на Конференцији у својству посматрача.

Конференцију је отворио председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић оценивши десети састанак КОСАП-а као историјски, с обзиром на учешће представника Косова*, што говори о почетку процеса нормализације односа у региону. Сенић је оценио да је видљив напредак свих земаља у региону и упознао учеснике Конференције са процесом европских интеграција у Србији, истичући значај регионалне сарадње и учешће организација цивилног друштва у процесу ЕУ интеграција.

Шеф Политичког одељења Делегације ЕУ у Србији Лука Бјанкони говорио је о значају наставка спровођења реформи у земљама региона, наставку борбе против корупције и криминала, транспарентности рада институција, слободи медија и значају регионалне сарадње. Улога Народне скупштине огледа се пре свега у контроли рада извршне власти, рекао је Бјанкони и додао да највише законодавно тело треба да допринесе и одржавању дијалога и да надзире спровођење реформи у земљи. Овим циљевима може у великој мери да допринесе данашња Конференција, закључио је Бјанкони.

У оквиру сесије на тему Стратегије проширења ЕУ и кључни изазови за 2014-2015. годину, председница Одбора за европске послове Парламента Летоније Лолила Цигане истакла је подршку Летоније Србији на путу ка Европској унији и изразила разумевање за озбиљност процеса европских интеграција. Приоритет летонског председавања је допринос одржавању стабилности у региону, навела је Цигане и додала да је кључ успеха ЕУ даље проширење. Лолита Цигане је навела да су земље Западног Балкана напредовале, али је и затражила одговор на питање шта ЕУ може да понуди новим чланицама, оценивши да је земљама Западног Балкана потребна конкретна помоћ у процесу придруживања.

Председници и чланови делегација одбора за европске интеграције/послове земаља ЈИЕ које учествују у ПСП сагледали су постојеће стање и разменили ставове о могућностима унапређења односа у региону. Представници парламената закључили су да је циљ земаља процеса стабилизације и придруживања чланство у ЕУ и истакли потребу даљег јачања парламентарне сарадње.

У оквиру друге сесије на крају првог дана рада, на тему економских реформи и изазова социјалне политике у процесу придружења ЕУ, говорио је заменик председника Одбора за европске послове Сабора Хрватске Игор Колман. Он је навео да је Хрватска чврсто подржава даље проширење Европске уније и прикључење земаља Западног Балкана. Он је са учесницима Конференције поделио искуство Хрватске на путу ка ЕУ и упознао их са изазовима са којима се суочавала Хрватска у том процесу.

Другог дана Конференције, 11. марта, одржан је дијалог на тему регионалне сарадње и заједничких иницијатива у области ИПА 2 фондова и искуствима и изазовима енергетске политике. Учесницима Конференције обратили су се Огњен Мирић, експерт за ЕУ фондове и Александар Мацура, експерт за енергетску политику.

Председник Одбора Александар Сенић званично је предао председавање КОСАП-ом председници Одбора за европске интеграције Парламента Албаније Мајлинди Брегу. Она је најавила да ће посебна пажња током албанског председавања КОСАП-ом бити посвећена улози парламената у оснаживању сигурности и стабилности региона.

На крају дводневне Конференције усвојена је Заједничка изјава.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 31. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја