4. фебруар 2016. Председница и заменица председнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и делегација парламентарног Одбора Републике Аустрије за рад и социјална питања

4. фебруар 2016. Председница и заменица председнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва и делегација парламентарног Одбора Републике Аустрије за рад и социјална питања

Четвртак, 4. фебруар 2016.

Делегација парламентарног Одбора Републике Аустрије за рад и социјална питања у посети Народној скупштини

Председница и заменица председнице Одбора за рад, социјална питања, друштвену укљученост и смањење сиромаштва др Весна Ракоњац и Мирјана Драгаш разговарале су данас са делегацијом парламентарног Одбора Републике Аустрије за рад и социјална питања, коју предводи председник Јозеф Мухић.


У разговору су размењена искуства парламентарних одбора у области рада и социјалног осигурања, као и осигурања повреда на раду и оцењено да би искуства Аустрије у области дуалног образовања, али и осигурања од повреда на раду који би обухватио не само запослене, већ и децу од тренутка поласка у предшколске установе и током школовања, била од велике корисити за Србију.

Председница Одбора др Весна Ракоњац детаљно је представила рад Одбора у овом мандату, посебно истакавши законодавну активност која је резултирала доношењем системских закона којима се регулише област рада. Посебну пажњу Ракоњац је посветила Закону о изменама и допунама Закона о раду и Закону о запошљавању странаца, као и Закону о упућивању запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити. Такође, председница Одбора најавила је усвајање Предлога закона о запошљавању сезонских радника, као и израду законског решења који ће олакшати запошљавање младих и тешко запошљивих категорија грађана.

Говорећи о другим аспектима рада Одбора, председница Ракоњац истакла је активности у вези са промоцијом права и заштите особа са инвалидитетом, пре свега о законима који омогућавају особама са инвалидитетом, а којих је у Србији око 800.000, да се потпуно интегришу у друштво. Она је најавила доношење Предлога закона о изменама и допунама Закона о дискриминацији, који ће омогућити слепим и слабовидим особама употребу печата, што ће им на наредним изборима обезбедити да у пуном капацитету користе своје право да бирају и буду бирани. Одбор је радио и наставиће да ради на оснаживању младих са инвалидитетом, као и са хранитељским породицама, како би се завршио процес деинституционализације смештаја деце без родитељског старања, додала је Ракоњац. Она је истакла одличну сарадњу коју је Одбор имао са невладиним сектором по питању реализације пројекта о несметаном протоку радне снаге у земљама потписницама Дејтонског споразума по узору на нордијски модел сарадње, као и оснивање Радне групе за оснаживање особа са инвалидитетом у политици.

„Ванредна активност Одбора у 2015. години, као и целе државе, била је управљање мигрантском кризом, у којој је Одбор имао усаглашено деловање са владиним, невладиним и цивилним сектором, као и међународним организацијама. Србија ће се руководити директивама ЕУ, али ће и даље, у складу са својим могућностима, помагати мигрантима, са посебном пажњом усмереном на жене и децу без родитељске пратње, како би у потпуности били заштићени на путу транзита“, закључила је Ракоњац.

Председник парламентарног Одбора Републике Аустрије за рад и социјална питања Јосиф Мухић истакао је да је област социјалне политике најтежа област у политици уопште, као и да је највећи изазов у друштву управо да уз помоћ социјалне политике направите друштвену равнотежу. Он је представио делокруг рада Одбора на чијем је челу, истакавши да једна трећина средстава буџета управо одлази на питања рада и радних односа. Он је изразио спремност да своја искуства у области дуалног образовања у Аустрији представи српским колегама, додавши да је овим системом у његовој земљи обухваћено око 90 одсто младих. Такође, значајан број особа са инвалидитетом у Аустрији користи неки вид социјалне заштите, а пензијски систем почива, као и у Србији, на генерацијској солидарности. Тржиште рада у Аустрији има мање радних места данас, што је директна последица пада привредног раста и јаке конкуренције на тржишту рада, закључио је Мухић.

Он је представио законодавни оквир којим се у Аустији решавају ова отворена питања, и додао да ће у наредном периоду за његову земљу бити изазов чињеница да ће око 40.000 миграната добити азил и наћи се на тржишту рада. У разговору је представљен и систем осигурања у случају повреда на раду и осигурање деце, а сарадња Аустрије и Србије у области здравља, безбедности на раду и реализацији споразума о социјалној сигурности оцењена је као веома добра.

Сусрету српке и аустријске парламентарне делегације присуствовали су и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 14. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја