17. децембар 2015. Представници Парламентарне скупштине БиХ у посети члановима ГОПАК Србија

17. децембар 2015. Представници Парламентарне скупштине БиХ у посети члановима ГОПАК Србија

Четвртак, 17. децембар 2015.

Делегација Парламентарне скупштине БиХ у посети националном огранку ГОПАК Србија

Чланови националног огранка ГОПАК Србија разговарали су данас са представницима Парламентарне скупштине БиХ о улози и значају националних огранака ове организације у борби против корупције.


Председница, потпредседник и чланица националног огранка ГОПАК Србија Олгица Батић, Владимир Павићевић и Дубравка Филиповски пренели су делегацији Парламентарне скупштине БиХ своја искуства у оснивању ГОПАК-а у Србији, представили рад националног огранка у претходном периоду и понудили помоћ и подршку при оснивању ГОПАК-а у БиХ.

Председница ГОПАК Србија Олгица Батић подсетила је да је 2013.године потписана Повеља којом је у Србији основан национални огранак ГОПАК, са циљем активног учешћа парламентараца у борби против корупције. Она је додала да је ГОПАК ове године испунио један од својих циљева, почетак рада Портала за надзор над јавним финансијама, у сарадњи са Одбором за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, а уз подршку УНДП-а. Батић је истакла да, иако Народна скупштина нема стално радно тело које се искључиво бави борбом против корупције, ГОПАК Србија је у претходном периоду активно сарађивао са свим релевантним чиниоцима који се баве овим проблемом, од ресорних одбора Народне скупштине, до Државне ревизорске институције и Агенције за борбу против корупције. Као посебно важну, Батић је истакла сарадњу ГОПАК-а и невладиног и цивилног сектора. Она је најавила доношење новог једногодишњег плана рада огранка, који предвиђа јачање медијског значаја његовог рада. Један од циљева ГОПАК Србија је и укључивање што већег броја парламентараца у његов рад, укључивање бивших народних посланика, али и санкционисање оних чланова који се не одазивају састанцима. У региону Балкана само Србија и Албанија имају националне огранке, додала је Батић, и изразила наду да ће и остале земље кренути тим путем.

Потпредседник ГОПАК Србија Владимир Павићевић истакао је да је овај састанак прилика за развијање добросуседских односа преко теме која везује парламентарце у региону. Он је подсетио да су чланови ГОПАК-а припадници свих посланичких група у Народној скупштини, односно, да је у ГОПАК-у постигнута сагласност позиције и опозиције око борбе против корупције. Циљ националног огранка ГОПАК Србија је и формирање снажног регионалног огранка ове организације, закључио је Павићевић.

Дубравка Филиповски, чланица ГОПАК Србија говорила је о реализованим плановима и циљевима. Она је поздравила настојање Парламентарне скупштине БиХ да формира свој огранак ове организације и понудила искуства српског огранка колегама у БиХ.

Делегација Парламентарне скупштине БиХ, у којој су били Бојан Нинковић, секретар Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и Јовица Катић, секретар Комисије за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције истакли су да је за БиХ искуство Србије по питању рада ГОПАК-а од велике важности и информисали чланове националног огранка ГОПАК Србија о корацима који су до сада предузети у процесу формирања огранка у БиХ. Позив посланичким групама да делегирају своје представнике у огранак ГОПАК БиХ је упућен, а ради се и на тексту Повеље која ће им бити представљена и дата на усвајање, како би се огранак и формално основао. Регионална сарадња у борби против корупције је од великог значаја истакао је Бојан Нинковић, секретар Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, додавши да се нада да ће и друге земље региона поћи овим путем.

Чланови националног огранка ГОПАК Србија и делегација Парламентарне скупштине БиХ захвалили су се представницима УНДП-а на подршци коју пружају парламентима Србије и БиХ.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 31. октобар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја