21. март 2019. Делегација Народне скупштине у билатералној посети Народној скупштини Републике Бугарске

21. март 2019. Делегација Народне скупштине у билатералној посети Народној скупштини Републике Бугарске

Петак, 22. март 2019.

Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине у билатералној посети Народној скупштини Републике Бугарске

На позив председника Одбора за европске послове и контролу европских фондова Народне скупштине Републике Бугарске, г. Кристиана Вигенина, делегација Одбора за европске интеграције, у периоду од 19. до 21. марта 2019. године, била је у билатералној посети Бугарској. У саставу делегације били су чланови Одбора за европске интеграције, г. Жарко Мићин, г. Звонимир Ђокић и г. Александар Шешељ.


Током посете, делегација је имала састанке са потпредседником Републике Бугарске, потпредседником Народне скупштине Републике Бугарске, парламентарном Групом пријатељства Бугарска – Србија, члановима Одбора за европске послове и контролу европских фондова Народне скупштине Републике Бугарске и замеником министра за спољне послове Републике Бугарске.

У разговору званичника двају парламената истакнуто је да Бугарска и Србија ове године славе 140 година од успостављања дипломатских односа. На састанцима је наглашена важност развоја регионалне и прекограничне сарадње и унапређење економске сарадње, посебно у области инфраструктуре и енергетике.

Бугарска страна је била заинтересована за положај бугарске националне мањине у Републици Србији. Шеф делегације Жарко Мићин рекао је да Србија има најбољи закон о заштити националних мањина у Европи и да се тај закон у нашој земљи спроводи. Навео је да је протекле године одштампано 23 уџбеника на бугарском језику у пет основних школа у Србији, 1016 ученика изучава изборни предмет Бугарски језик са елементима националне културе и да је решено питање финансирања медија на бугарском језику када је Влада РС прошле године усвојила Закључак о давању сагласности да се медијима који објављују информације на бугарском језику у Републици Србији упути једнократна финансијска помоћ у износу од 45 милиона динара. Бугарска национална мањина у Србији представља мост сарадње Бугарске и Србије. Захвалио се бугарској подршци Србији на путу ка чланству у Европској унији.

Звонимир Ђокић је информисао о увођењу 100 одсто такси, од стране тзв. Косова, на робу из централне Србије, рекавши да су то нецивилизацијске мере које највише погађају српско становништво на Косову и Метохији и онемогућавају даљи ток дијалога Београда и Приштине. Нагласио је да је Србија посвећена очувању мира и стабилности у региону.

Александар Шешељ је у разговорима истакао да Србију и Бугарску везује заједничко словенско порекло, религија, слична култура и историја и да би, у будућности, требало развијати односе Србије и Бугарске у свим правцима.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4