Петак, 8. април 2016.

Делегација Одбора за европске интеграције на 12. Конференцији парламентарних одбора за европске интеграције одржаној у Сарајеву

Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије је учествовала на 12. Конференцији парламентарних одбора за европске интеграције земаља обухваћених процесом стабилизације и придруживања Југоисточне Европе (КОСАП), која је одржана у Сарајеву 8. априла 2016. године.


У саставу делегације су били: Александар Сенић, председник Одбора и Љубиша Стојмировић, члан Одбора. На конференцији су учествовале и делегације одбора парламената чланица Републике Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и делегације одбора парламента Републике Хрватске и Републике Турске у својству госта.

Домаћин састанка била је Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине, а на дневном реду су биле теме интензивнијег економског развоја и напретка ка Европској унији, импликације избегличке кризе на регион и регионалног одговора на глобални проблем тероризма.

Наглашена је важност интензивније регионалне и прекограничне сарадње за мир и стабилност у региону, бољи живот свих грађана и брже напредовање ка испуњењу заједничког спољнополитичког циља свих земаља региона – чланства у ЕУ. Парламентарци су имали прилику да чују о иницијативама Регионалног савета за сарадњу (РСС) које се односе на регион Западног Балкана.

У дискусији о проблему тероризма који погађа цео свет, па и наш регион, истакнута је важност превентивних акција, дерадикализације и сузбијања насилног екстремизма. Дата је подршка иницијативи за регионалну сарадњу у превенцији тероризма и борби против кријумчарења оружја, која ће подразумевати сарадњу експертских и обавештајних служби.

У разговору о тренутној избегличкој кризи, посебна пажња посвећена је узроцима који су довели до масовних миграторних токова, међу којима су кључни конфликти и сиромаштво, као и о очекивањима о развоју ситуације. Поздрављено је постизање договора између ЕУ и Турске, као и сарадња ЕУ са земљама дуж Балканске руте, али је позвано на још јаче напоре и подршку целе међународне заједнице како би се допринело дугорочнијем решавању проблема.

Састанак је завршен усвајањем заједничке изјаве. Током Конференције расправљало се и о наредним корацима у вези са раније усвојеном иницијативом за успостављање Парламентарног форума у оквиру Берлинског процеса.

Председавајући и домаћин наредне 13. Конференције КОСАП-а ће бити Парламент Републике Македоније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја