4. септембар 2015. Делегација Одбора за европске интеграције у посети Одбору за европске интеграције Скупштине Црне Горе

4. септембар 2015. Делегација Одбора за европске интеграције у посети Одбору за европске интеграције Скупштине Црне Горе

Петак, 4. септембар 2015.

Делегација Одбора за европске интеграције у посети Одбору за европске интеграције Скупштине Црне Горе

Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине борави у билатералној посети Одбору за европске интеграције Скупштине Црне Горе.


Билатерални састанак два одбора наставак је сарадње и размене искуства у процесу преговора са Европском унијом, праћења динамике преговарачког процеса и коришћења ИПА средстава, у циљу усклађивања законодавства са правом ЕУ и спровођења реформи у процесу преговора о приступању.

Овом приликом председници два одбора Александар Сенић и Славен Радуновић информисали су о искуствима парламената Србије и Црне Горе у процесу разматрања преговарачких позиција, као и праксе провере усклађености закона са законодавством ЕУ. У току дискусије, било је речи о потреби јачања надзорне улоге одбора, имајући у виду да реформе на које се државе кандидати обавезују у току преговарачког процеса утичу на све аспекте живота грађана. Чланови два одбора сагласили су се о потреби даљег јачања сарадње два одбора, кроз састанке и конференције, али и кроз конкретне пројекте. У више наврата истакнут је значај продубљивања међусобне сарадње, као и потреба јаснијег дефинисања улоге парламената и позиционирања у преговарачком процесу.

Чланови два одбора разговарали су о раду преговарачких структура, обавезама које предстоје по отварању поглавља у преговорима са Европском унијом и координацији целокупног процеса од стране главног преговарача и преговарачког тима. Осврнули су се и на улогу организација цивилног друштва у процесу преговора и сагласили се да оне дају значајан допринос у том процесу. Они су такође закључили да постоји потреба појачаног надзора над коришћењем средстава из ИПА фондова, као и да постоји простор за сарадњу парламената региона у оквиру вишекорисничке ИПА.

Делегацију Скупштине Црне Горе чинили су: председник Одбора за европске интеграције Славен Радуновић и чланови Одбора Марија Маја Ћатовић, Азра Јасавић, Обрад Мишо Станишић, Коча Павловић и Шефкија Мурић.

Делегацију Народне скупштине Републике Србије чинили су: председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић и чланови Одбора Гордана Чомић, Душица Стојковић и Иван Бауер.

Билатерални састанак подржан је од стране пројекта „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“, који спроводе Народна скупштина Републике Србије и УНДП, уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу, као и кроз Програм за Западни Балкан Вестминстерске фондације за демократију, кроз подршку Мрежи парламентарних одбора за финансије, економију и европске интеграције парламената Западног Балкана.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
субота, 15. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја