30. август 2019 Делегација Народне скупштине у разговору са делегацијом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине

30. август 2019 Делегација Народне скупштине у разговору са делегацијом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине

Петак, 30. август 2019.

Делегација Народне скупштине дочекала делегацију Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине

Делегација Народне скупштине коју је предводио потпредседник Верољуб Арсић разговарала је данас са делегацијом Националног комитета Свекинеске народне политичке консултативне конференције Народне Републике Кине на челу са потпредседницом Ли Бин, која борави у званичној посети Републици Србији.


На самом почетку састанка Арсић је истакао стратешку сарадњу и велико пријатељство две земље, износећи уверење да ће узајамни сусрети на високом нивоу, као што је овај, допринети још јачој сарадњи на свим нивоима. Додао је да свеукупни билатерални односи, разумевање и узајамно поверење Кине и Србије резултирају свеобухватном сарадњом Кине и Србије.

Навео је да су везе две земље на највишем нивоу у историји, захваљујући председницима две државе. Арсић се сложио са изјавама председника НР Кине Си Ђи Пинга да је традиционално пријатељство земаља неуништиво и премијера Кине Ли Кечијанга, који је рекао да су везе Србије и Кине изграђене на вечном и искреном пријатељству.

Оценио је да је политички дијалог оснажен узајамним посетама на највишем нивоу, попут посета председника Вучића Кини, у више наврата, посете председника Кине Србији и честим посетама дипломатских делегација.

О значају који наша држава приписује везама са Кином, сведочи и Национални савет за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином, у чијем саставу се налази девет министара републике Србије, истакао је потпредседник НС.

Арсић је навео да Србија Кини посвећује велику пажњу и у парламентарној дипломатији. Посланичка група пријатељства са Кином броји 105 посланика, указао је Арсић и додао и да је Народна скупштина потписала Меморандум о сарадњи између Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса и Протокол о формирању заједничке парламентарне комисије.

На састанку Арсић је искористио прилику и да се захвали Кини на принципијелном ставу и подршци на међународним форумима по питању Косова и Метохије, гласању против уласка Косова и Метохије у организације попут Интерпола и Унеско-а, те и изразио увереност да ће се подршка и у будуће наставити. На ову тему Арсић је истакао да и Србија поштује територијални интегритет и суверенитет НР Кине и да се не меша у њена унутрашња питања.

Потпредседник није изоставио да помене и шест милијарди укупних инвестиција Кине у Србији, као што су изградња брзе пруге Београд-Будимпешта, у оквиру пројекта Појас и пут, железаре у Смедереву, инвестиција у Бору и Зрењанину.

Ли Бин је навела да је циљ посете њене делегације да се још више продуби сарадња и пријатељство две земље и ојача свеобухватно стратешко партнерство. Бин је навела да је потписивање поменутог споразума пре три године, које је уједно било и од историјског значаја за обе земље, већ изнедрило позитивне резултате. Потпредседница се сложила саговорником да Србија и Кина треба да делују заједничким снагама по питањима од заједничког интереса и значаја. Захвалила са на подршци коју Србија пружа Кини и навела да Кина подржава и цени напоре које Србија улаже у дијалогу Београда и Приштине. Од великог броја заједничких пројеката Бин је истакла иницијативу „Појас и пут“ и додала да је циљ обострани интерес држава заједнички развој и просперитет.

Учешће у разговору узео је и проф. др Жарко Обрадовић у својству председника Посланичке групе пријатељства са Кином, који је истакао да ПГП чине и посланици позиције и опозиције са различитим ставовима, али оно што је свима њима заједничко је искрен однос и љубав према Кини и кинеском народу.

Делегацију Народне скупштине на састанку чинили су посланици др Дарко Лакетић, председник Одбора за здравље и породицу, Снежана Б. Петровић, председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику и Мирко Крлић, председник Одбор за културу и информисање.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4