1. јул 2019. Делегација Народне скупштине на другом Међународном форуму за развој парламентаризма у Москви

1. јул 2019. Делегација Народне скупштине на другом Међународном форуму за развој парламентаризма у Москви

Понедељак, 1. јул 2019.

Делегација Народне скупштине на другом Међународном форуму за развој парламентаризма у Москви

Делегација Народне скупштине Републике Србије у саставу Ђорђе Милићевић, потпредседник НС, мр Милован Дрецун, председник Посланичке групе пријатељства са Русијом НС и Јован Палалић, члан ПГП са Русијом НС учествује на другом Међународном форуму за развој парламентаризма, у Москви, Руска Федерација, од 1-3. јула 2019. године на позив Државне думе Руске Федерације.


Током панела посвећеном развоју, начелима и принципима међупарламентарне сарадње потпредседник НС Ђорђе Милићевић је указао на тренд растућег значаја парламентаризма и парламентарне дипломатије у глобалном контексту, као и став да је у будућности извесно даље јачање парламентарне дипломатије и улоге парламената у међународним односима, као и улоге парламентараца као непосредних представника грађана у широком спектру међународних активности. Указано је да се Народна скупштина принципијелно и доследно, у складу са државном политиком Републике Србије, залаже за остварење начела једнакости, као и слободне и равноправне сарадње на међународној сцени, без коришћења санкција као инструмента принуде. Управо се у парламентарним организацијама и институцијама морају тражити решења кроз дијалог, који се изнова мора потврђивати као најбољи и једини исправан пут за превазилажење отворених питања. Србија је решена, да се и убудуће, доследно и безусловно залаже за поштовање фундаменталних принципа међународних односа, да одговорно и солидарно развија сарадњу на свим нивоима, са свим нашим пријатељима, као и са заинтересованим партнерима. Позиција Републике Србије је врло транспарентна и усмерена је на постизање врхунског циља - активног и прогресивног деловања у правцу очувања и промовисања мира и стабилности. Република Србија се залаже за праведнији и уравнотеженији свет равноправних актера, који поступају у узајамном интересу.

Народни посланик и члан Посланичке групе пријатељства са Русијом Народне скупштине Јован Палалић је у свом наступу подвукао значај парламената као кључних демократских институција и потребу очувања независности у односу на извршну власт, као и слободе деловања парламентараца као представника грађана и заштитника демократије. Оштро је осудио политику санкција и притисака, наглашавајући да је Србија и сама прошла кроз горко искуство санкције и бомбардовање. Народни посланици Милићевић и Палалић су у својим наступима нагласили да ће Република Србија наставити да брани свој територијални интегритет и суверенитет, бранећи при том универзалне принципе међународног права и упутили велику захвалност Руској Федерацији и свим присутним државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

У оквиру Форума председник Посланичке групе пријатељства са Русијом Народне скупштине и шеф сталне делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Организације договора о колективној безбедности мр Милован Дрецун одржао је састанке са председником Посланичке групе пријатељства са Србијом у Савету Федерације Валеријем Рјазанским и председником Посланичке групе пријатељства са Србијом Државне думе Валеријем Ивановим. На састанцима су потврђени одлични билатерални односи Републике Србије и Руске Федерације, а наглашена је посебна важност посланичких група пријатељстава које постоје у оба парламента. На састанцима су договорени конкретни циљеви сарадње, као и план активности рада група пријатељства у наредном периоду. Мр Дрецун је на панелу посвећеном међународној безбедности у свом наступу указао на комплексне безбедносне изазове са којима се државе данас суочавају, а чије решавање захтева сарадњу и координисану акцију више држава. Оштро су осуђени сви видови екстремизма и сепаратизма и упућена је захвалност Руској Федерацији на поштовању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја