27. јун 2019. Јунско заседање Парламентарне скупштине Савета Европе (фото: © Council of Europe)

27. јун 2019. Јунско заседање Парламентарне скупштине Савета Европе (фото: © Council of Europe)

Четвртак, 27. јун 2019.

Делегација Народне скупштине на јунском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе

Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) учествује на јунском заседању ПС СЕ, које се од 23. до 28. јуна одржава у Стразбуру.


Током трећег дана заседања пленума, делегација Руске Федерације се вратила у Парламентарну скупштину Савета Европе, будући да су усвојене одлуке које омогућавају њихово учешће и рад без икаквих ограничења, која су претходно била на снази четири године. Расправу у пленуму и радним телима обележила је поларизација, пре свега по питању евентуалног условљавања повратка делегације РФ. У дебати, подршку повратку руске делегације, принципима дијалога и укључености, као и праву руских грађана да имају своје представнике у ПС СЕ дали су шеф сталне делегације др Александра Томић и чланови делегације, народни посланици Биљана Пантић Пиља и Александар Шешељ. Резолуција на основу које је омогућен повратак парламентарне делегације РФ у ПС СЕ усвојена је са 116 гласова за и 62 против.

Усвојен је извештај „Ка амбициозној агенди: о родној равноправности“ и Извештај о спровођењу Истанбулске конвенције, а известилац је била народна посланица Елвира Ковач, која је и председник Одбора за једнакост и недискриминацију ПС СЕ. У свом излагању, представила је и добре праксе Србије у области борбе против насиља у породици и значајан остварени напредак у области родне равноправности. У расправи о овом Извештају учествовале су народне посланице Стефана Миладиновић и Биљана Пантић Пиља, које су говориле о унапређењу законског оквира и одговарајућих родно осетљивих механизама и мера, који је Србија остварила у претходном периоду и представиле активности Народне скупштине на том пољу, пре свега кроз активности Женске парламентарне мреже.

У даљем току заседања, поводом Извештаја „Заустављање насиља и експлоатације над децом мигрантима“ иступала је народни посланик Стефана Миладиновић, која је представила претходне и текуће активности и искуства Србије у суочавању са мигрантском кризом и нагласила спремност Србије да подели своје искуство добрих пракси у тој области.

Пленуму се обратио председник Португала Марчело Ребело де Соуса, који је говорио о значају Савета Европе за заснивање демократског консензуса, заложио се за очување и продубљење пан-европског наслеђа СЕ и јасно разликовање непромењивих вредности од оних које се морају реформисати, уз окренутост ка будућности.

Током пленарног заседања, стална делегација Народне скупштине имала је и велики број сусрета са националним делегацијама парламената ПС СЕ.

На јунском заседању ПС СЕ за новог генералног секретара изабран је кандидат Хрватске, Марија Пејчиновић Бурић.

У делегацији коју предводи др Александра Томић учествују народни посланици Марија Обрадовић, Биљана Пантић Пиља, Стефана Миладиновић, Елвира Ковач, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
петак, 7. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја