25. јун 2019. Јунско заседање Парламентарне скупштине Савета Европе (фото: © Council of Europe)

25. јун 2019. Јунско заседање Парламентарне скупштине Савета Европе (фото: © Council of Europe)

Уторак, 25. јун 2019.

Делегација Народне скупштине на јунском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе

Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) учествује на јунском заседању ПССЕ, које се од 23. до 28. јуна одржава у Стразбуру.


У делегацији коју предводи др Александра Томић учествују народни посланици Марија Обрадовић, Биљана Пантић Пиља, Стефана Миладиновић, Елвира Ковач, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић.

Највећу пажњу на јунском заседању привукао је извештај Петре де Сутер на тему „Јачање процеса одлука Парламентарне скупштине по питању креденцијала и гласања“, чије је усвајање текло у контексту јачања сарадње ПС СЕ и Савета Европе, као и повратка делегације Руске Федерације у клупе ПС СЕ. У изузетно динамичној и дугој дебати, обележеној снажном поларизацијом ставова чланова ПС СЕ, из редова наше делегације наступили су шеф делегације др Александра Томић и чланови делегације Биљана Пантић Пиља и Александар Шешељ, који су у својим излагањима нагласили да делегација Народне скупштине принципијелно и континуирано подржава принципе отвореног дијалога и учешћа изабраних представника грађана свих држава чланица ПС СЕ, управо ради заштите и остварења основних вредности ове организације – демократије, владавине права и људских права, као и поштовања међународног права и превазилажења отворених питања. У склопу потврђивања права чланова делегација земаља чланица СЕ да гласају, говоре и буду представљени у ПС СЕ, делегација Руске Федерације се поново укључила у рад ове скупштине.

У свом излагању, шеф сталне делегације др Александра Томић подвукла је доследну подршку делегације Народне скупштине повратку права члановима делегације Руске Федерације, као и начелно представљању и учешћу као фундаменталним принципима ПС СЕ. Она је истакла да је усвајање предложене резолуције у складу са обавезом одржања видљивости, релевантности и угледа Организације, посебно у решавању отворених питања, као и представљености грађана држава чланица, посебно у контексту обележавања 70 година постојања СЕ. Народни посланик Биљана Пантић Пиља је изнела подршку принципима међународног права и правима посланика у међународним организацијама и критиковала лицемерје у недоследности њихове примене, посебно у случају подршке неких земаља покушају нелегалне једностране сецесије Косова и Метохије. Народни посланик Александар Шешељ се заложио за повратак права делегацији РФ, као и демократске облике превазилажења спорова, посебно дијалог, нагласивши да територијална питања не спадају у сферу одговорности Савета Европе.

На састанку Комитета за политичка питања и демократију ПС СЕ данас је усвојена и иницијатива за израду извештаја на тему која је била утврђена и у претходном извештајном периоду, „Ситуација на Косову*“, за шта ће накнадно бити одређен известилац.

На јунском заседању бира се и нови генерални секретар СЕ, између кандидата Белгије Дидијеа Рејндерса и кандидата Хрватске, Марије Пејчиновић Бурић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја