30. мај 2019. Делегација Народне скупштине у посети провинцији Сечуан

30. мај 2019. Делегација Народне скупштине у посети провинцији Сечуан

Четвртак, 30. мај 2019.

Делегација Народне скупштине у посети провинцији Сечуан

Делегација Народне скупштине, предвођена потпредседником Верољубом Арсићем, завршила је посету Народној Републици Кини у оквиру заседања Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Свекинеског народног конгреса, сусретом са замеником председника Сталног комитета народног конгреса провинције Сечуан Лиуом Дзиеом у Ченгдуу.


Заменик председника Сталног комитета народног конгреса провинције Сечуан Лиу Дзие је истакао да долазак делегације Народне скупштине у провинцију Сечуан представља нову платформу за развој односа, који имају велики потенцијал и указао да је Сечуан економски развијена регија и заинтересована за привредну сарадњу са Србијом. Лиу Дзие је изнео и да би сарадња могла да се развија у и оквиру размене законодавне праксе.

Заједнички је оцењено да је историјски печат у сарадњи Кине и Србије постављен посетама председника Републике Србије Александра Вучића Кини и председника Народне Републике Кине Си Ђинпинга Србији 2016. године, што је отворило врата низу посета на високом и највишем нивоу, и обезбедило да сарадња две земље буде на нивоу свеобухватног стратешког партнерства.

Потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић је истакао и да „Кина и Србија могу да буду узор како би требало да се граде партнерски и равноправни односи“.

Арсић је захвалио кинеској страни на континуираној подршци очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије и истакао да Србија подржава политику „једне Кине“.

Шеф српске делегације, који је и копредседник Комисије за сарадњу Народне скупштине Републике Србије и Свекинеског народног конгреса, је упознао домаћина са радом Другог заседања ове парламентарне комисије током кога су обрађене многе теме од заједничког значаја, посебно у областима политичке, економске и културне сарадње.

Током сусрета представљена је жеља кинеске стране и иницијатива за увођење директног комерцијалног лета Београд – Ченгду.

На састанку су учествовали и председник Одбора за спољне послове и председник Посланичке групе пријатељства са Народном Републиком Кином проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Б. Петровић, председник Одбора за здравље и породицу др сци. мед. Дарко Лакетић, председник Одбор за културу и информисање Мирко Крлић, заменик председника Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво проф. др Љубиша Стојмировић и Њ. Е. Проф. др Милан Бачевић, амбасадор Републике Србије у Народној Републици Кини.

Видео (1)

Четвртак, 30. мај 2019. | Верољуб Арсић, потпредседник Народне скупштине РС и копредседник комисије за сарадњу НСРС и СНК, завршетак посете поводом Другог заседања Комисије 30.05.2019Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
уторак, 11. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја