Петак, 19. април 2019.

Делегација Народне скупштине на конференцији Фонда јединства православних народа у Будимпешти

Народни посланици Александар Чотрић и мр Иван Костић учествовали су на 24. годишњој конференцији Међународног друштвеног фонда јединства православних народа на тему „Национална самосвест и проблеми интеграције“, која је организована у сарадњи са Будимпештанко-бечком епархијом Руске православне цркве, која се одржала у Будимпешти, од 15. до 17. априла 2019. године.


Народни посланик Александар Чотрић је истакао да је, због све ређе употребе ћирилице, Министарство културе и информисања предложило, крајем прошле године, Влади Србије да оформи Савет за српски језик који ће бринути о поштовању службене и јавне употребе ћириличног писма и који ће се, паралелно са Одбором за стандардизацију српског језика, старати о нормирању, неговању, унапређивању и заштити службеног језика и матичног писма. Поднет је предлог Скупштини о изменама и допунама Закона о службеној употреби језика и писама у којем је ћирилица одређена као матично, а латиница као помоћно писмо. По том предлогу, целокупна комуникација државних, покрајинских и органа локалне самоуправе требало би да буде на српском језику и ћирилици. Чотрић је навео да исто важи и за образовне и научне установе и медије чији је оснивач држава, који имају државни капитал, као и за електронске медије са националним, регионалним и локалним фреквенцијама. Ћирилица би била обавезна и за сва јавна предузећа и установе и предузећа са већинским државним капиталом, као и професионална и струковна удружења која представљају своју област на националном и међународном нивоу.

Народни посланик мр Иван Костић је истакао да ситуација моралног суноврата у којој се данас налазе многе државе у Европи и целом свету, може једино да се излечи повратком Европе истинској хришћанској религиозности. Заложио се за јачање православне и хришћанске самосвести српског народа, истичући да се на територији Косова и Метохије налази преко 2000 православних цркава. Костић је упутио захвалност Русији на помоћи у међународним организацијама, као што су УН, Унеско и Интерпол. Оштро је осудио бомбардовање СРЈ од стране НАТО 1999. године, што је имало негативне послeдице по безбедност у региону.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6