Среда, 10. април 2019.

Делегација Народне скупштине на пролећном заседању Парламентарне скупштине Савета Европе

Делегација Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) учествује на пролећном заседању ПССЕ, које се од 8. до 12. априла одржава у Стразбуру.


У делегацији коју предводи др Александра Томић учествују Биљана Пантић Пиља, Елвира Ковач, проф. др Жарко Обрадовић, Дубравка Филиповски, Александар Шешељ и Бранка Стаменковић.

Током данашњег заседања члан делегације Народне скупштине и председница Комитета за једнакост и недискриминацију Елвира Ковач, представила је свој извештај „Улога и обавезе политичких лидера у борби против говора мржње и нетолеранције“.

Очекује се да током заседања, у оквиру процеса мониторинга Србије, буде именован нови (девети по реду) коизвестилац, као и да Комитет за политичка питања и демократију одржи размену мишљења на тему ситуације на Косову и Метохији.

Велику пажњу свих чланова ПССЕ привукао је извештај „Улога и мисија Парламентарне скупштине: главни изазови за будућност“, известиоца Тинија Кокса, којим се тежи превазилажењу постојеће кризе у ПССЕ узроковане суспензијом мандата чланова руске делегације. На текст извештаја поднет је већи број амандмана, укључујући и 10 амандмана групе посланика који припадају групи Европских конзервативаца. Један од подносилаца ових амандмана, усмерених супротно тежњи превазилажења постојеће кризе и увођења нових линија подела, била је и члан делегације Бранка Стаменковић, у супротности са основним линијама спољне политике Републике Србије, као и вредности и напора саме Организације.

Шеф сталне делегације др Александра Томић истакла је да су сви чланови делегације, изузев Бранке Стаменковић, на линијама подршке спољне политике Републике Србије и повратка делегације Руске Федерације у ПССЕ, како би несметано уживала сва права и обавезе, гарантоване Статутом Савета Европе свим земљама чланицама Савета Европе.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 4. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја