21.фебруар 2013.године  Делегација Народне скупштине на парламентарном семинару у Бриселу

21.фебруар 2013.године Делегација Народне скупштине на парламентарном семинару у Бриселу

Уторак, 26. фебруар 2013.

Делегација Народне скупштине на парламентарном семинару „Енергетска политика Европске уније и њен утицај на земље које приступају ЕУ“ у Бриселу

Делегација Народне скупштине учествовала је на парламентарном семинару „Енергетска политика Европске уније и њен утицај на земље које приступају ЕУ“, одржаном 21. фебруара 2013. године, у Бриселу, у организацији Генералног директората за сарадњу са националним парламентима и Генералног директората за спољну политику Европског парламента.


Семинар је био намењен члановима националних парламената земаља Западног Балкана и Турске, а Народну скупштину на овом скупу представљали су председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Александра Томић и чланови тог Одбора Славица Савић и Радојко Обрадовић, као и члан Одбора за европске интеграције Љубиша Стојмировић.
Закључак једнодневног семинара је да је стабилно снабдевање енергијом важно регионално питање на коме треба радити заједно са ЕУ. Осим тога, потребно је омогућити и подстаћи улагања у обновљиве изворе енергије, али и обезбедити заштиту животне средине, уз прихватљиве цене енергената. Учесници у расправи сложили су се да је размена искустава и мишљења по питању енергетике и енергетске инфраструктуре веома важна, како за земље Западног Балкана и Турске, тако и за Европски парламент и Европску комисију.
С обзиром да ово питање има регионални значај, важна је улога Секретаријата Енергетске заједнице, те је предложено је да надлежни одбори парламената земаља Западног Балкана и Турске одржавају састанке два пута годишње на тему енергетике у региону Југоисточне Европе.
Поред српске делегације, у раду семинара, учествовале су делегације Македоније, Бoсне и Херцеговине и Црне Горе, затим представници УНМИК/ Косова, као и чланови Европског парламента и представници Европске комисије. Уводну реч на семинару дао је Јержи Бузек, члан Одбора за спољне послове Европског парламента.
Истог дана, делегација Народне скупштине присуствовала је и радионици на тему „Стратегија енергетске заједнице: политички, еколошки и економски изазови у ЈИЕ“ у Европском парламенту. Учесницима радионице обратио се Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, а присутни су били и чланови ЕП, затим чланови парламената земаља Западног Балкана и Турске, као и већи број експерата и представника НВО.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
уторак, 22. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја