Уторак, 2. април 2019.

Девета седница Одбора за права детета

Чланови Одбора за права детета су на седници, одржаној 2. априла, размотрили Редовни годишњи извештај Заштитника грађана за 2018. годину, поглавље 4.1, које се односи на права детета.


Заштитник грађана Зоран Пашалић, образлажући Извештај, навео је да се четвртина пристиглих притужби у области права детета односе на насиље над децом и вршњачко насиље. Као проблеми појављују се и остваривање инкузивног образовања и подршка деци са сметњама у развоју, а у ромској популацији распрострањен је проблем малолетничких, односно дечјих бракова, указао је Пашалић.

Заштитник грађана је навео да су сиромаштво, недовољан број запослених у институцијама које обезбеђују услуге и сервис за децу и немогућност тешње сарадње образовних институција са родитељима, препреке за пуно остваривање права деце, а додао је и да постоји потреба за унапређењем нормативног оквира у појединим областима и за побољшањем мултисекторске сарадње. Заштитник грађана је истакао и важност доношења закона којим ће се утврдити чињенице о статусу новорођене деце за коју се сумња да су нестала из породилишта у Србији, односно успостављања механизама за истраживање тих случајева.

Члановима Одбора представљени су и детаљни статистички подаци који се тичу приказа разматраних предмета, упућених препорука и исхода поступања, које је образложила сарадница Заштитника грађана Марија Подунавац.

Током расправе, чланови Одбора су са Заштитником грађана разменили мишљења и ставове о потребним мерама и активностима како би заштита права деце била унапређена, посебно се осврћући на проблем насиља над децом и вршњачког насиља.

Седници је председавала заменица председнице Одбора Нада Лазић, а присуствовали су чланови и заменици чланова Одбора проф. др Владимир Маринковић, Сандра Божић, Марија Јевђић, Миланка Јевтовић Вукојичић, Милија Милетић, Арпад Фремонд, Јелена Мијатовић, Јасмина Каранац, Горица Гајић, др Данијела Стојадиновић, Милена Ћорилић и Дубравка Филиповски.


Одбори везани за ову активност


Видео (1)

Уторак, 2. април 2019. | Девета седница Одбора за права детета 02.04.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4