28. јун 2017. Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

28. јун 2017. Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Среда, 28. јун 2017.

Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић сазвала је Девету посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву за среду, 28. јун 2017. године, са једном тачком дневног реда - избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.


Председница Народне скупштине обавестила је народне посланике да су, сагласно члану 90. став 1. Пословника Народне скупштине, позвани да седници, поред народних посланика и кандидата за председника и чланове Владе, присуствују и представници органа Републике Србије, као и представници дипломатског кора у Републици Србији. Председница Гојковић их је поздравила у име народних посланика и у лично име.

Кандидат за председника Владе представила је Народној скупштини програм Владе и предложила њен састав.

За чланове Владе Републике Србије, кандидат за председника Владе Ана Брнабић предложила је Ивицу Дачића за првог потпредседника Владе и министра спољних послова, др Небојшу Стефановића за потпредседника Владе и министра унутрашњих послова, проф. др Зорану Михајловић за потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, др Расима Љајића за потпредседника Владе и министра трговине, туризма и телекомуникација, др Душана Вујовића за министра финансија, Горана Кнежевића за министра привреде, Бранислава Недимовића за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Горана Тривана за министра заштите животне средине, Александра Антића за министра рударства и енергетике, Нелу Кубуровић за министра правде, Бранка Ружића за министра државне управе и локалне самоуправе, Александра Вулина за министра одбране, Јадранку Јоксимовић за министра за европске интеграције, Младена Шарчевића за министра просвете, науке и технолошког развоја, др Златибора Лончара за министра здравља, Зорана Ђорђевића за министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Вању Удовичића за министра омладине и спорта, Владана Вукосављевића за министра културе и информисања, и проф. др Славицу Ђукић Дејановић, Милана Кркобабића и др Ненада Поповића за министре без портфеља.

До краја рада Народна скупштина водила је расправу о јединој тачки дневног реда седнице.

Другог дана рада, 29. јуна, пре преласка на рад, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици мр Александра Јерков, Мариника Тепић, Миљан Дамјановић, Срђан Ного, Марко Ђуришић, Милија Милетић, Саша Радуловић и Александар Марковић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

У наставку седнице, Народна скупштина је наставила претрес о јединој тачки дневног реда - избор Владе и полагање заклетве председника и чланова Владе.

До краја дана, Народна скупштина обавила је расправу о програму кандидата за председника Владе и њеном саставу.

Пошто је Народна скупштина, обавила расправу о јединој тачки дневног реда седнице, председавајућа седници председница Народне скупштине Маја Гојковић одредила је као Дан за гласање о Програму Владе и избору председника и чланова Владе, четвртак, 29. јун 2017. године, са почетком у 18.25 часова.

Дан за гласање


У Дану за гласање, 29. јуна 2017. године, народни посланици су јавном прозивком гласали о Програму Владе и предлогу за избор председника и чланова Владе. Већином од 157 гласова народних посланика Народна скупштина усвојила је Програм Владе и изабрала за председника Владе Републике Србије Ану Брнабић и чланове Владе у предложеном саставу.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић честитала је председнику, потпредседницима и министрима на избору и пожелела им успех у раду.

Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника, на које су указивали народни посланици током седнице, и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Полагање заклетве председника и чланова Владе

После избора, председник, потпредседници и министри у Влади положили су заклетву читањем текста утврђеног Законом и потписали текст заклетве.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић обавестила је народне посланике да полагању заклетве присуствују и председник Републике Србије господин Александар Вучић, председник Скупштине АП Војводине, председник Скупштине Града Београда и градоначелник Града Београда, представници правосуђа, органа Републике Србије, директори канцеларија Владе Републике Србије, представници Војске Републике Србије, полиције, независних регулаторних тела, традиционалних цркава и верских заједница, Српске академије наука и уметности, ректори универзитета чији је оснивач Република Србија, Његово краљевско височанство принц Александар Карађорђевић са супругом, као и шефови дипломатско - конзуларних мисија и међународних организација у Републици Србији.

Пошто је Народна скупштина обавила разматрање једине тачке дневног реда ове седнице и одлучивање о њој, председница Народне скупштине Маја Гојковић закључила је Девету посебну седницу Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.

Видео (18)

Среда, 28. јун 2017. | Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 28.06.2017. (I)

Среда, 28. јун 2017. | Програм Владе кандидатa за председника Владе Анe Брнабић - Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 28.06.2017. (II)

Среда, 28. јун 2017. | Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 28.06.2017. (III)

Среда, 28. јун 2017. | Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 28.06.2017. (IV)

Среда, 28. јун 2017. | Девета посебна седница Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 28.06.2017. (V)

Прикажи још Преостало видео снимака: 13


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја