Уторак, 23. новембар 2010.

Двадесет прва седница Одбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине одржао је Двадесетпрву седницу 22. новембра. Седници је председавао председник Одбора, Чедомир Јовановић.Одбор за заштиту животне средине одржао је Двадесетпрву седницу 22. новембра. Седници је председавао председник Одбора, Чедомир Јовановић. Седници су присуствовали министар животне средине и просторног планирања др Оливер Дулић са сарадницима, заштитник грађана Саша Јанковић, повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, као и представници Мисије ОЕБС у Београду, Привредне коморе Србије, локалне самоуправе и невладиних организација.

Одбор је већином гласова усвојио исправку амандмана на члан 32. Предлога закона о изменама и допунама Закона о заштити природе који је поднео 11. новембра 2010. године.

У наставку седнице, Одбор је разматрао Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2009. годину, који је поднела Влада Републике Србије.

Министар Дулић представио је присутнима Извештај. Он је констатовао да је стање животне средине у Србији 2009. године било боље него у претходној 2008. години, чему је допринео и пад индустријске производње услед економске кризе, али да је истовремено такаво стање било и резултат конкретних акција у тој области. Министар је указао и на чињеницу да је у 2009. години највеће загађење ваздуха било услед сагоревања фосилних горива и то пре свега у Костолцу и Обреновцу, као и индустријска производња у Бору, Смедереву и Панчеву. Најчешће загађен град у Србији био је Бор, где је 83 дана у 2009. години био повећан ниво загађујућих супстанци. У делу извештаја који је посвећен стању вода у Србији, Дулић је истакао да је најлошије стање било у Војводини, у рекама и у каналима, а да су највише биле загађене Топчидерска река, Борска река и Пек. Примарни и велики проблем чине и запуштена канализациона инфраструктура и постројења за пречишћавање отпадних вода, јер само 35 одсто домаћинстава поседује прописано изграђену канализацију, чему ће Министарство за заштиту животне средине и просторног планирања посебно посветити у 2011. години, истакао је министар Дулић. У 2009. години догодило се укупно 24 хемијска акцидента, а забележено је и да је 2009. година била приметно топлија од претходних година, а примећено је и повећање падавина у односу на просечне вредности.

Чланови Одбора дискутовали су о представљеном Извештају. Током излагања, поједини чланови Одбора указивали су министру и на проблеме заштите животне средине у области Фрушке Горе и сече шуме у околини Бора. Чланови Одбора су оценили да су издвајања из овогодишњег Буџета била недовољна и да би средства у Буџету за 2011. годину требало да буду у складу са потребама. Такође, оцењено је да је Извештај урађен квалитетно.

Одбору се обратио и градски секретар за заштиту животне средине Београда Горан Триван који је упознао присутне са квалитетом животне средине у граду Београду у 2009. години. Он је констатовао да је ваздух у 2009. години био сличног квалитета као и у претходној, да је бука у главном граду и даље велики и изражен проблем, као и да су поједини делови града приметно загађенији од осталих општина. Триван је указао и на чињеницу да Србија, као и град Београд, нису довољно пошумљени, и обавестио је присутне да је Градски секретаријат сачинио стратегију пошумљавања Београда, која би могла да се усвоји до краја текуће године.

Председник Одбора захвалио се члановима Одбора и свим присутним гостима на квалитетној и садржајној дискусији, истакавши да је током 2009. и 2010. године Народна скупштина усвојила више закона из области заштите животне средине.

Већином гласова Одбор је усвојио Извештај о стању животне средине у Републици Србији за 2009. годину.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
среда, 12. август
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја