Среда, 23. новембар 2011.

Двадесет пета седница Одбора за заштиту животне средине

Одбор за заштиту животне средине, одржао је 23. новембра 2011. године Двадесет пету седницу. Седници је председавала заменик председника Одбора Светлана Стојаковић –Миловановић, а седници су присуствовале и помоћник министра здравља Марија Јевтић, директорка Агенције за хемикалије Јелена Цветковић са сарадницима.


Чланови Одбора разматрали су Предлог закона о изменама и допунама Закона о биоцидним производима и Предлог закона о изменама и допунама Закона о хемикалијама у начелу, које је поднела Влада Републике Србије.

Помоћник министра здравља Јевтић, образложила је разлоге за доношење измена и допуна ових предлога закона, којима би се постигло прописивање овлашћења за вршење инспекцијског надзора и санитарним инспекторима, као и прецизније дефинисање овлашћења инспектора. Чланови Одбора једногласно су усвојили предлоге закона. Одбор је разматрао и једногласно прихватио и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Азербејџан о сарадњи у области заштите животне средине, који је поднела Влада. За известиоца Одбора на седници Народне скупштине одређена је заменик председника Одбора Светлана Стојаковић –Миловановић.

У наставку седнице, чланови Одбора разматрали су Резолуцију ИПУ: „Улога парламената у обезбеђивању одрживог развоја кроз управљање природним ресурсима, пољопривредном производњом и демографским променама“, која је усвојена на 124. Скупштини Инетрпарламентарне уније, априла 2011. године. Одбор је упутио шефу делегације проф. др Славици Ђукић Дејановић закључке разматрања Резолуције. Данашњи свет се суочава са многобројним изазовима, у смислу климатских промена, деградације екосистема, несигурности хране и пијаће воде, потражње за новим изворима енергије, као и са финансијском и економском кризом, наводи се у тексту. Одбор препоручује да делегација Народне скупштине у ИПУ подржи парламентарне иницијативе којима се захтева интегрисан одговор како на решавање еколошких акцидената, тако и на дугорочно решавање проблема одрживог развоја. Такође, Одбор предлаже и да Народна скупштина аплицира за чланство у радним телима ИПУ, посебно у Комитету за одрживи развој, финансије и трговину.


Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
недеља, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја